“Devorar París, Picasso 1900-1907”. Una exposició accessible per tothom

Des del Museu Picasso teníem pendent treballar una faceta molt important de l’accessibilitat: l’accessibilitat comunicativa, és a dir, fer accessibles a tots els públics no només l’espai físic del museu si no també els nostres continguts. Cal a dir que n’érem ben conscients i que era una prioritat, tal com ja vàrem plantejar en un post anterior.

En ocasió de l’exposició “Devorar París. Picasso 1900-1907” vàrem veure l’ocasió idònia per incorporar mesures d’accessibilitat comunicativa i  implementar-les en el desenvolupament de l’exposició. En aquest procés hem comptat amb la col·laboració de l’Institut de Cultura (ICUB), que ens ha guiat en el procés i ens ha ofert suport en cada un dels passos, que des de fa un temps està treballant per oferir als museus municipals les eines necessàries per millorar en aquesta faceta de la comunicació en general i de manera especial en la producció de les mostres temporals.

El museu ha volgut incorporar els criteris d’accessibilitat comunicativa des del principi del procés de producció, assumint una realitat fonamental i bàsica: tenir en compte les mesures i les accions en la pròpia concepció de la museografia de l’exposició. I, des del moment de la formulació, dels encàrrecs als professionals que s’ocuparan del disseny interior i del disseny gràfic, així com fer partícips d’aquestes preocupacions a la comissària de l’exposició i incorporar-les en l’oferta educativa.

Ha estat també importantíssim el treball transversal, assumint que l’accessibilitat comunicativa té a veure amb totes les facetes que intervenen en la realització de l’exposició. Així, el procés ha estat compartit i debatut amb la participació dels responsables d’atenció al públic, comunicació i disseny gràfic, programes públics i coordinació i producció de l’exposició. A més de la tutela de l’ICUB, hem tingut l’assessorament i tutela de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, que ha estat present en tot moment i ha garantit la concreció d’una proposta d’accions equilibrada i, el més important, realitzable.

Presentació de les mesures d’accessibilitat comunicativa a l’exposició “Devorar París, Picasso 1900-1907”. Foto: Quim Vicente

Les actuacions que s’han emprès són alhora fàcils i complexes: des del Departament de Comunicació s’han imprès fulletons amb els textos de l’exposició en braille i en macro-caràcters; des de Coordinació d’Exposicions s’ha treballat en la reproducció dels textos d’informació de l’exposició en un tipus de lletra i una grandària sensible a visió i lectura fàcils, així com buscar combinacions de colors que evitin efectes que poden dificultar la visió de persones amb discapacitat visual. L’àrea de Gestió de Públics, a més de coordinar les accions dels departaments, ha treballat en la formació del personal d’atenció al públic sobre el tracte i la relació amb les persones amb diferents discapacitats sensorials.

Imatges en relleu creades per la ONCE. Picasso, L’abraçada

Per altra banda, des del Servei Educatiu del Departament de Programes Públics s’han desenvolupat visites adaptades per a persones amb discapacitat visual, usant pautes de narració descriptiva a l’hora de realitzar la visita i incorporant reproduccions d’imatges d’algunes de les obres exposades impreses en relleu per facilitar la percepció mitjançant el tacte de les siluetes, així com una reproducció a mida real d’una figureta de fusta present a l’exposició. S’han programat visites adaptades a persones amb discapacitat auditiva mitjançant la traducció al llenguatge de signes, visites amb lectura labial i l’ús d’emissores de freqüència modulada. El museu també ha adaptat les visites comentades a persones amb discapacitats intel·lectuals, treballant amb grups de teràpia ocupacional (visita que ja oferim des de fa uns anys a escoles amb alumnes amb discapacitat intel·lectual per visites a la col·lecció permanent del museu).

Imatges en relleu creades per la ONCE. Picasso, Retrat de la senyora Canals

Cap de les millores en accessibilitat comunicativa que s’han adoptat no hauria tingut sentit sense la tasca de treball en equip que s’ha dut a terme, no només per com és de necessari desenvolupar un projecte global que s’adreci des de les diverses àrees del museu, si no també per com ha estat d’enriquidor el procés previ de debat i posada en comú d’informacions, selecció d’accions possibles i l’assumpció d’aquestes com a part integral del procés de treball del museu.

D’entre els diversos debats que han sorgit, s’ha parlat molt sobre la funció del museu com a espai de recerca i exploració i aprofundiment en el coneixement del patrimoni i les creacions culturals, i com trobar un terme mig per comunicar aquesta tasca als diversos públics, des dels especialitzats als que tenen més dificultat d’accés a aquesta informació. No hem arribat a cap conclusió, i aquest és un tema de debat que ens agradaria fer extensiu a altres museus i als nostres públics.

Mentre, anem tirant endavant les diverses experiències i accions amb col·lectius i visitants individuals amb discapacitats, experiències molt positives que fan evident que la millora és sensible per una població més àmplia que la afectada amb les diferents discapacitats. La millora en l’accés a la comunicació beneficia a tota la població, sobretot quan, com en la nostra experiència, ha estat assumit com a un projecte global i present des dels primers moments del procés de treball i no com un apèndix exclusiu per a unes necessitats determinades.

Quim Vicente i Anna Guarro

Author:
No tags Permalink 2 10251 Visits
2 Comments
 • Yrene
  agost 1, 2011

  Enhorabona per la iniciativa. Tinc moltes ganes de veure l’expo i ara més sabent tot això.
  Per cert, parlant d’accessibilitat: el “captcha” per poder deixar comentaris és molt difícil! Més que en d’altres “captches”!

 • Museu Picasso
  agost 9, 2011

  Yrene gràcies pel teu comentari. De fet ho fem per controlar l’arribada de l’spam; com més complicat és el CAPTCHA, menys en rebrem.
  Tanmateix, ho analitzarem per fer-ho més accessible. Moltes gràcies

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *