Somni i Mentida de Franco: més enllà del propi Picasso

Descorporar una obra d’art del context on normalment s’aixopluga té sorpreses inesperades. L’exposició “Vinyetes al front” que actualment presenta el nostre museu és un clar exponent d’això.

L’eix que vertebra l’exposició són dos aiguaforts i aiguatinta al sucre amb raspat que composen Somni i Mentida de Franco, gravats picassians de la col·lecció del museu.

Somni i Mentida de Franco [planxa 1, II estat] París, 8 de gener del 1937
Aiguafort i aiguatinta al sucre, sobre matriu de coure, tirat sobre paper verjurat Montval

Les estampes surten del fons. Es potencia la seva identitat i es relaciona amb un conjunt pluridisciplinar d’obres, més de cent vint.

La “socialització” de les dues estampes amb aquest conjunt d’obres ha permès fer alguna troballa més enllà dels paràmetres del món picassià. Una troballa sorgida de la recerca però, sobretot, de la bona entesa entre treballadors de la cultura, treballadors al servei de la ciutadania.

Durant força temps, el cartell ¿Qué haces tú para evitar esto? va romandre anònim. Els experts Carlos Pérez i  Horacio Fernández en van identificar l’autoria: Mariano Rawicz, artista gràfic i dissenyador ucraïnès afincat a Espanya des de  1930.

Esquerra | Fotografia presa a Barcelona EL 22 de novembre de 1936, d’autor no identificat, ANC_Arxiu Nacional de Catalunya, Sant Cugat del Vallès.
Dreta | Fotomuntatge ¿Qué haces tú para evitar esto?, Mariano Rawicz, 1937. Col·lecció Postermil, Barcelona.

El fotomuntatge mostra una mare plorant amb el seu fill en braços. Els especialistes en cartells coneixien l’existència de la fotografia però no la seva procedència i documentació. Vam iniciar contades per a localitzar-la fins arribar a David Balsells, Conservador en cap de Fotografia del MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya). Ell mateix va remetre la nostra sol·licitud a Merche Fernández de l’ANC (Arxiu Nacional de Catalunya). La imatge forma part de la col·lecció fotogràfica del fons del Comissariat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya, creat i dirigit per Jaume Miravitlles, i que actualment es conserva a l’ANC. Avui sabem que la dona de la fotografia plora la pèrdua de Bonaventura Durruti, mort a Madrid el dia 20 de novembre de 1936 i enterrat a Barcelona el dia 22 del mateix mes. La fotografia que Rawicz va manipular per a fer el fotomuntatge és extreta del reportatge, d’autor no identificat, de l’enterrament del dirigent anarquista encarregat pel Comissariat de Propaganda.  A l’exposició es projecta,  a més, el  documental del dia de la mort del cap de la Columna, Durruti, produït per Laya Films procedent del fons de la Filmoteca Nacional de Catalunya.

Claustre Rafart
Co-comissària de l’exposició “Vinyetes al front”

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *