Picasso sense tòpics al Club de Lectura

Hem arribat a la primavera i a la penúltima sessió del club, en aquesta ocasió, amb el propi director del Museu Picasso, Pepe Serra. Com a expert en la matèria, vam triar per a la reunió una obra cabdal per a comprendre l’univers creatiu del pintor i, també, la seva personalitat. És a dir, tant l’obra com l’ésser humà, real, que la va fer possible: Conversaciones con Picasso, de Brassaï.

Jorge Carrión i Pepe Serra

El llibre és una font de dades i d’intuïcions sobre l’artista i moltes coses més: una crònica de l’amistat entre Picasso i qui millor va saber fotografiar-lo, una història de bona part de l’art del segle XX (els surrealistes, Dalí, París durant la segona guerra mundial, Arthur Miller…), una mirada objectiva sobre la “catalanitat” del pintor i sobre la importància que Sabartés va tenir en la seva vida, etc.

A la xerrada que vam tenir sobre el llibre, el Pepe va fer èmfasi en com aquest llibre ens dóna una dimensió veritable de l’home i l’artista, lluny dels tòpics i les mitificacions sobre el “geni” que es van generar al llarg de la seva vida i que el van acabar convertint en un fenomen turístic, com el mateix Picasso explica, angoixat, a Brassaï.

Participants del Club de Lectura durant la sessió

Alguns dels participants del club van esmentar també la cita en què Picasso parla de la pintura infantil com una creació espontània, que ell va perdre per la seva formació acadèmica tan precoç, i com aquests comentaris –com molts d’altres- s’han extrapolat, donant-los tot un altre significat.

A tots ens va sorprendre molt l’esperit d’immediatesa i modernitat que es desprèn dels processos creatius de l’artista i de la seva relació amb la creació i l’obra d’art. I un aspecte que no podem oblidar són les referències a la creació del museu, i com n’estaven d’il·lusionats tant Sabartés com Picasso.

Per la darrera sessió d’aquest curs (continuarem a l’octubre), comptarem amb l’escriptor Julián Rodríguez (llegirem la novel·la Ninguna necesidad) i amb l’artista Pedro G. Romero (autor de Las correspondencias), que prepara un projecte pel museu.

Heu llegit el llibre de Brassaï? Hi ha algun aspecte que us hagi sorprès?

2 Comments
 • Núria Puig
  maig 30, 2011

  Bona tarda,
  M’és impossible assistir a l’última sessió del Fòrum, aquest dijous dia 2. Voldria que m’indiquéssiu on puc trobar la relació de dates i de lectures de les sessions del curs vinent. Estic interessada en continuar assistint i participant amb les meves preguntes.
  Cordialment,

 • Museu Picasso
  juny 6, 2011

  Bona tarda Núria, en aquest nou post deixem un petit avanç del que vindrà a la propera edició del Club de Lectura. http://bit.ly/ltwxVe

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *