Museums and the Web en 10 flaixos / 1

En el procés de sedimentació dels continguts del congrés, van apareixent als blogs resums i reflexions, la majoria en anglès. És tan rica la dimensió del Museums and the Web que, necessàriament, cadascú podem només destacar alguns aspectes i enllaços que ens semblen particularment rellevants. Aquí us presento la meva selecció. Al final trobareu enllaços a d’altres. Totes les ponències i comunicacions, com cada any, són accessibles online.

 1. Alineació de l’actuació en xarxes i mòbils amb la missió i objectius de la institució
 2. Estratègia digital integrada
 3. 25 conceptes i accions
 4. Multiplataformes i multicanals planejats des de l’inici
 5. Xarxes socials i canvi organitzacional: causa o efecte?
 6. Mòbil al centre dels museus orientats a l’usuari
 7. Selecció de frases
 8. Premis “Best of the Web”
 9. Estadístiques
 10. Networking / socializing

Avui parlarem dels 5 primers i en un altre post de la resta.

1. Alineació de l’actuació en xarxes, mòbil, en tot el que fem, amb la missió i objectius de la institució

Si donem per acceptat que la missió bàsica d’un museu té a veure amb fer el contingut accessible i estendre el coneixement a tot tipus de públics, es desprèn que una acció ben travada  a les xarxes socials i els dispositius mòbils ens ajuda a remar en aquesta direcció. Això és vàlid en termes generals, però cada centre ha d’adequar l’estratègia a la seva pròpia missió i als objectius específics que s’hagi marcat.

2. Estratègia digital integrada

Per una acció eficaç i coherent, cal que hi apliquem una estratègia integrada. No podem remar en direccions oposades o a destemps: ens cal tasca d’equip i sincronia. En aquest camp, en general, els museus hi tenim molt a millorar. La integració s’ha de donar en diverses vessants:

-citaré en primer lloc la que sembla més  elemental, però que crec que puc afirmar sense equivocar-me gaire que no ho apliquem bé cap centre. Em refereixo a la integració dels propis continguts digitals, és a dir, tot l’extens material que pugui tenir el museu en diferents departaments –Comunicació, Conservació, Premsa, internet, Activitats, Educació, Publicacions, etc.-, en diferents suports –textual, fotogràfic, sonor, audiovisual, web, e-books – i a diverses xarxes – xarxes socials, dispositius mòbils. I no es tracta tant que tinguem  un bon CMS o eina tecnològica que ens ho faciliti, sinó que realment hi hagi a la institució una mentalitat  de compartir, de transparència, i, és clar, de mètode.

integració amb la comunicació “física” –en les produccions editorials (inclusió de xarxes socials i apps mòbils als fullets, cartells, invitacions, postals) i in situ al museu (senyalització cartel·les, pantalles informatives).

Integració de la infomació de les xarxes socials a la guia en paper del Guggenheim. Foto: Elena Villaespesa

-i molt important, integració amb la comunicació global del museu. Les xarxes socials, tota la nostra acció digital no pot ser un bolet a part. Ha de formar part d’un conjunt integrat a l’estratègia de comunicació a fi de garantir una actuació ben planificada i una coherència del missatge.  És a dir, múltiples plataformes i canals, una sola estratègia. Tot al servei de la missió i objectius del centre.

3. Conceptes i acciones més esmentats al congrés

Wordle: #mw2011 conceptes

4. Multiplataformes i multicanals planejats des de l’inici

Tenir des del començament el retrat complet del que farem ens serà de triple ajut: per definir i ajustar millor els continguts a les diferents plataformes, per anar millor coordinats els diferents departaments implicats  i per dimensionar i ordenar les càrregues de feina. O sigui: millor conceptualització = millor organització = millor resultat.

Sona simple, resulta complicat.

Recomano vivament una excel·lent ponència del SFMOMA (San Francisco Museum of Modern Art): Mobile Means Multi-platform i també els plantejaments de la iniciativa finlandesa DECIPHER (Digital Environment for Cultural  Interfaces : Promoting Heritage Education and Research) iniciada aquest any i que conclourà el 2013.

5. Xarxes socials i canvi organitzacional: causa o efecte?

S’ha dit sovint que les xarxes socials comporten un canvi organitzacional i és ben cert. El fil directe usuaris/clients amb els professionals, una horitzontalització de l’estructura, la col·laboració, la transparència, etc., es veuen possibilitats, amplificats i accelerats per l’ús de les xarxes socials a les organitzacions. Però aquest procés és indissociable d’una predisposició des de la direcció que no solament permeti sinó que faciliti aquest canvi. No és que vulgui ara perdre’m en disquisicions de si és primer l’ou o la gallina. Però crec que sense una actitud prèvia d’obertura, de transparència, de desig real de connectar amb els usuaris, no per seguir tendència sinó perquè hi veiem el sentit, ha de ser molt i molt difícil estendre una acció 2.0.

Com diu l’amic Samuel Bausson, del Muséum Toulouse, “pas de 2.0 dans un musée 1.0”. Com més siguem capaços d’estendre la participació dels equips del museu a les xarxes, més punts de vista oferirem, més rica serà la nostra acció 2.0, en quantitat i en qualitat. I més sostenible! La dedicació de temps a les xarxes socials és en creixement continu i veloç: com més amics, seguidors, lectors, més nivells d’interacció amb aquests.

Interessantíssima la ponència Social Media and Organizational Change que contraposa limitar amb donar accés i parla d’una estructura organitzada front un caos organitzat.

Una conclusió interessant de la ponència és que s’ha constatat que un augment de la implicació del públic online provoca un augment notori en les converses cara a cara entre el propi personal del museu. O sigui que l’acció social reverteix en més comunicació interna.

També la ponència Why reinvent the Wheel Over and over again, a partir de l’experiència de la xarxa holandesa  INE (Heritage Innovators Network)resulta il·lustradora de com les xarxes offline porten a la innovació online a les institucions culturals.

En un proper article els 5 aspectes restants.

Conxa Rodà
Coordinació de Projectes

Altres ressenyes sobre Museums and the Web 2011

Whats’ the Big Idea? 5 Key Takeaways form the Museums and the Web Conference, per Molly Hanse

Museums and the Web 2011 recap per Nate Solas

Conference Wrap-Up: Museums and the Web 2011 per Deb Boyer

Thoughts from Museums and the Web 2011

Museums and the Web 2011 – the web site picture per Julian Bickersteth

Museums and the Web per Joshua Routh

5 Comments
 • Jacqueline Glarner
  maig 3, 2011

  Moltes gràcies, Conxa, per aquesta selecció que es llegeix com un manual, una guia per tots que vulguin iniciar-se o millorar la seva presència 2.0. Trobo interessant que aquests primer 5 aspectes tracten sobre tot conceptes tal com la missió del museu, els seus objectius, l’estratègia , l’organització, el desenvolupament professional etc. Crec que són justament conceptes encara poc treballats als museus, massa poc!

  Looking forward to the next post…

 • Soledad
  maig 4, 2011

  Hola,
  Me llamo Soledad adjunto un link, dónde encontrarán un video que presentamos como soporte de nuestro trabajo final de la especialidad Patrimonio y Museos.del Master en Gestión Cultural de la UB.
  En este video presentamos algunas de las actividades del Museo Picasso.
  Espero que le agrade la propuesta, saludos.

  sole

  http://soledadgarzon.blogspot.com/2011/05/museo-picasso.html

  sole

 • Conxa Rodà
  maig 8, 2011

  @Jacqueline: moltes gràcies!! sí, jo també crec q és necessari plantejar-se alguns conceptes abans de “fer” 2.0 (o gairebé tot!)

  @Soledad: has hecho un buen montaje videográfico, una estupenda síntesis visual de las actividades del museo. Pero ¡¡deberías citar la fuente!! Te agradeceremos que al pie del vídeo incrustado en tu blog (y si puede ser en los créditos finales) añadieras algo como “Vídeo elaborado a partir de imágenes extraídas de la web del Museu Picasso”.

 • Lucia Calvo
  maig 8, 2011

  Hola Conxa!

  Gràcies pel resum i les recomanacions de les ponències. Amb tant de material, va bé saber per on començar a llegir! 🙂

  Em preocupa el punt 4 (estratègia digital integrada) perquè com dius no estem organitzant tots els continguts que generem de forma global i accessible a l’usuari. És una gran tasca pendent que obliga a replantejar-se no només la comunicació externa d’una institució, sinó la interna!

  Tinc dubtes amb el desenvolupament de projectes per dispositius mòbils. Ara per ara, quan em plantege crear algun projecte en aquest sentit, crec que no arribaria a tot el públic potencial del nostre centre sinó als usuaris més familiaritzats en tecnologia mòbil. Temps al temps, supose!

  Seguiré llegin-te!

  Lucía
  @losilux

 • Conxa Rodà
  maig 10, 2011

  Gràcies, Lucía.
  Sí, la integració és una cosa q em té capficada! i la veritat és q no ho tenim ben resolt del tot cap museu q jo conegui. L’encertes de ple quan dius q afecta tant o més la comunicació interna!!

  Tecnologia mòbil ara per ara encara no és d’ús massiu, cert, però està creixent de manera exponencial. Al proper post MW comentarem estadístiques. I encara q els seus usuaris siguin només una petita part del nostre públic d’avui, segurament tb està bé anar experimentant en oferir continguts mòbils:))

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *