Hem de començar aquest post amb una afirmació entusiasta: i és que al Museu Picasso, el Servei Educatiu gaudeix d’una situació de privilegi. De privilegi perquè la institució té un ferm compromís amb la missió educadora que hauria de ser inherent a tot museu; perquè veiem com, en el quart any de creació del Servei, aquest es consolida i obté una boníssima resposta per part d’educadors i alumnes; perquè disposem de noves instal·lacions que ens permeten acollir els grups i millorar les nostres propostes; perquè seguim creixent i assumint nous reptes, com la formació de mestres, activitats per casals d’estiu, col·laboracions amb projectes educatius d’abast municipal; i perquè hem convertit el fet de treballar amb les escoles del nostre barri en un eix central de la nostra feina.
Aquest treball amb els centres educatius veïns (tant de primària com de secundària) s’articula en el que anomenem els “Projectes de barri”, unes propostes que tenen diversos objectius: per una banda, prenent Picasso com a punt de partida, volem treballar de manera transversal la creació artística; per altra banda, proposem a les escoles fer-ho al llarg d’un trimestre, amb diverses trobades entre els educadors, alumnes i docents; per últim, creiem imprescindible desenvolupar aquest treball des de la contemporaneitat, i per tant incorporem també en el procés a un artista. I un aspecte molt important és que no ens centrem tant en el resultat final com en el procés de treball necessari per arribar-hi.
Tenim de moment dos projectes desenvolupats, “Variacions sobre un tema” i “Espai propi”, que hem treballat amb diverses escoles. El primer va ser el nostre projecte pilot i està plenament consolidat. Partint de la visita a la sèrie de Las Meninas al museu, es treballa el concepte de seriació en la creació mitjançant la fotografia. Seguint les indicacions de la fotògrafa Lídia Carbonell, els alumnes han de realitzar una sèrie de fotografies sobre la seva vida quotidiana. A partir d’aquesta sèrie, es desenvolupa un treball de síntesi dels conceptes més importants de la sèrie mitjançant el collage i el fotomuntatge.
“Variacions sobre un tema” treball de Tomàs Ferreira Crubellati
Aquest any hem tirat endavant un altre projecte, “Espai propi”, una proposta creada amb l’Associació Experimentem amb l’Art i l’artista Iñaki Álvarez. Aquesta proposta vol reflexionar sobre l’espai, tant el propi com el compartit, per tal de treballar qui som i com ens mostrem a la resta. Per a desenvolupar-lo es parteix de l’etapa adolescent de Picasso, en els seus anys viscuts a Barcelona. A partir de l’observaciód’un vídeo de l’Iñaki, cada alumne realitza un treball individual que consisteix en la gravació d’un vídeo, on ha de reflexionar sobre el seu dormitori i aquells elements que el fan seu. Posteriorment, entre tots els alumnes han de transformar l’espai compartit de l’aula en un espai flexible i plural. És a dir que es parteix del treball individual per evolucionar cap a un treball de grup.
“Variacions sobre un tema” treball de Sofia Jones Mosterin
Després de cada proposta, fem una valoració interna per tal de revisar proposta i processos i incorporar millores al projecte. D’entre les valoracions que ens fem i que demanem a cada participant -ja sigui docent o alumne, totes les opinions ens fan aprendre sobre els nostres projectes!-, en voldríem compartir una de la professora de l’IES Pau Claris, Maria Pagès, i alguns comentaris que ella ha recollit dels seus alumnes:
“Tot i que en un principi el projecte Espai Propi estava pensat per a ser treballat des de l’àrea d’expressió visual i plàstica, a l’IES Pau Claris vàrem optar finalment per centralitzar el nucli a l’àrea de tutoria i, des d’allà, implicar la resta de matèries, sempre en la mesura que ens ho permetessin les programacions respectives.
Així, començant per la frase de Brian Wilson – The Beach Boys- “Jo tenia una habitació i pensava en ella com si fos el meu regne”, que va iniciar el debat a la tutoria, i acabant amb el comentari a la classe d’anglès de la cançó “In My Room” del mateix grup, vàrem “preparar el terreny” per a les sessions amb els especialistes, que han estat un èxit total.
Projecte “Espai propi” de l’IES Pau Claris i el CEIP Castella
Val a dir que la intimitat, la recerca d’un lloc on trobar la pròpia identitat i la possibilitat de compartir-la amb la resta de companys i amics sense perdre-la, és un punt clau a l’adolescència i, per tant, un poderós iman que ha motivat força els participants. Consegüentment, hem viscut l’experiència amb il·lusió però també amb una mica d’incertesa; amb timidesa i gosadia; des de la individualitat i la cooperació alhora.
El projecte “Espai Propi” ha estat per a tots nosaltres una oportunitat de traspassar els límits que ens marca el dia a dia; una injecció d’optimisme, creativitat i comunicació; la confirmació que podem fer moltes més coses que no pas pensem… Només cal posar-s’hi!”
Maria Pagès
IES Pau Claris
I les opinions dels alumnes:
He après…
Que el meu espai íntim pot ser qualsevol lloc on sigui jo mateixa
Que puc fer moltes més coses de les que em pensava
Que quan estic tranquil i relaxat puc fer moltes coses
A treballar en grup i a conviure
M’he adonat…
L’art és una cosa fantàstica
Quan treballes en grup aprens coses dels altres i també deixes una part teva
Treballar en grup a vegades és difícil
Quan la gent vol treballar, les coses surten bé
L’espai íntim d’una persona la identificació a la perfecció
No m’ha agradat…
El tema, massa íntim per a mi
No poder escollir el grup de treball
Que ens avisessin per tenir un comportament incorrecte
Que la gent interrompés l’activitat
A partir d’ara…
Treballaré millor en grup
Veig alguns companys millor que abans, crec que els conec més
Estaré disposat a qualsevol activitat d’aquest tipus
Hauríem de treballar més en grup perquè he vist que funciona bé
Vull dir que…
He après a entendre allò que fan els meus companys
M’agradaria tenir més projectes d’aquests perquè aprenem moltes coses
M’ha agradat treballar amb persones amb les que no treballo habitualment
Ha estat una activitat educativa, a més de divertida
M’agradaria repetir
Maria Alcover i Anna Guarro
Educació i Programes Públics
juny 3, 2011
És fantàstic, poguer fer arribar als estudiants,l´amor per la pintura, per l´art del nostre estimat Picasso¡¡