“Devorar París”, entre Amsterdam i Barcelona

El 29 de maig l’exposició “Devorar París. Picasso 1900-1907” tanca les portes al Van Gogh Museum d’Amsterdam i es prepara per venir a Barcelona, ??on s’inaugurarà el proper 30 de juny.

Portada del catàleg

El projecte neix després de la trobada del Museu Picasso i el Van Gogh Museum d’Amsterdam amb motiu de la presentació de l’exposició “Barcelona 1900” l’any 2007. Durant aquests anys, els dos museus han treballat junts en el desenvolupament i l’adaptació del projecte, comissariat per l’experta picassiana Marilyn McCully.

A través de gairebé un centenar d’obres, la majoria de Picasso, però també de Van Gogh i d’altres artistes com Toulouse-Lautrec, Gauguin, Matisse i Cézanne, l’exposició explica els canvis que es van produir en el llenguatge pictòric del jove Picasso des del seu primer viatge a París el 1900 fins a 1907, any en què realitza Les demoiselles d’Avignon.

La coorganització d’una exposició amb un altre museu és una experiència molt enriquidora a nivell personal i professional. Veure com es treballa a altres centres i quines estratègies se segueixen davant de determinades situacions, proporciona noves eines que es poden integrar a la pròpia experiència.

Sales de l’exposició a Amsterdam. Foto: Luuk Kramer

Tots dos museus tenim en comú el fet de ser monogràfics, dedicats a l’obra i l’estudi d’un únic artista. Aquesta condició fa que el treball de coordinació vagi més enllà de la mera gestió i entre de ple en la investigació i coneixement de l’obra de l’artista.

En el nostre cas, treballar en exposicions sobre Picasso i el seu entorn i context, implica el contacte continuat amb determinades col·leccions públiques i privades, conèixer els seus fons i les persones que les gestionen. Així, una de les aportacions que hem fet des del departament d’exposicions del Museu Picasso ha estat facilitar el contacte amb aquests prestadors i la consecució de determinades obres de difícil accés. No obstant això, el suport mutu entre els dos equips ha estat la peça fonamental a l’hora d’aconseguir el conjunt de préstecs que integren les dues mostres.

Així mateix, col·laborar amb una institució amb el prestigi del Van Gogh Museum ha fet possible que el catàleg es publiqui en cinc idiomes i es distribueixi a nivell internacional, donant al projecte una gran visibilitat.

Us animem a visitar l’exposició i a seguir els passos del jove Picasso per un París ple de vida, d’artistes, de cabarets i, sobretot, d’estímuls que marcaran la recerca d’un llenguatge propi.

Isabel Cendoya
Exposicions

Exposició al Museu Picasso
Devorar París. Picasso 1900-1907

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *