Els museus parlen dels seus públics adolescents

El passat 21 de gener vam acollir al Picasso la segona reunió del Grup de Recerca Educativa, un grup de recent creació format pels departaments d’Educació de diversos museus del país que treballen en diferents àmbits de la creació contemporània: el Centre d’Art La Panera de Lleida (impulsor del grup); el CDAN (Centro de Arte y Naturaleza) d’Osca; Es Baluard, Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma, i Artium, Centro-Museo Vasco de Arte Contemporáneo de Vitória-Gasteiz.

Crear línies de recerca, tant teòriques com pràctiques per compartir i incorporar nous referents que ajudin a millorar les seves pràctiques educatives són els objectius principals del grup.

Entre altres aspectes, es van plantejar algunes preguntes clau sobre els joves en els museus com a punt de partida: Per a què volem que vinguin? Són els museus una opció d’oci vàlida per a aquesta edat?

Tallers amb joves durant la jornada del Big Draw Barcelona. Fotos: Jordi Mota

El concepte “jove” és molt ampli i es va parlar de la necessitat de definir franges d’edat, ja que uns pocs anys marquen grans diferències en necessitats i comportaments. La reflexió de formats diferents segons l’edat va portar també a qüestionar aquests mateixos formats de les propostes: potser des del museu se’ls estan oferint experiències que s’emmarquen en una estructura “escolar” i jeràrquica en un moment en què ells volen superar aquests models.

Una possible resposta a aquesta qüestió seria plantejar com proposar experiències singulars, que siguin significatives en el seu moment vivencial: en certa manera, es tractaria d’identificar allò intrínsec a ells en el marc de la institució perquè sentin el museu com a seu.

En aquest sentit, cal ser conscients de la importància i incidència de la percepció que els joves es faran de les persones amb qui es relacionin al museu, a més de barreres d’edat, es poden crear barreres culturals. L’artista pot configurar-se com un rol model, algú que per proximitat cultural i d’edat pot tenir més afinitat amb el públic adolescent.

Taller al Museu Picasso amb adolescents. Foto: Vanesa Rojas

També es va valorar crear recursos i eines que els permetin fer servir el museu sense una estructura predeterminada, ja sigui donant-los una autonomia dins de la institució, fent-los partícips de l’organització de l’activitat i/o plantejant propostes d’autogestió i negociant amb ells els continguts a desenvolupar.

Una altra tasca que el museu ha d’abordar és com comunicar efectivament amb aquest públic, tant en la configuració de les activitats com en la difusió de les mateixes, buscant estratègies de comunicació que els facin arribar el missatge del museu: però aquestes estratègies només seran efectives si el missatge és significatiu per a ells. Cal aprendre a adaptar la nostra comunicació, no només en llenguatge sinó també en continguts.

També es va tractar el tema del cost de les activitats, tant el cost per se d’organitzar, com el cost institucional de dur-les a la pràctica, els grans recursos de personal que requereixen per resultats que no sempre són molt encoratjadors. I, per descomptat, es va debatre si aquestes activitats haurien de ser gratuïtes o tenir un cost per als seus usuaris.

Moltes preguntes molt vàlides, en un ambient de reflexió i posada en comú d’experiències adquirides durant anys de treball: en resum, va ser una jornada molt fructífera i enriquidora, en la qual vam estar molt contents de participar-hi.

Agraïm a tots els participants la seva generositat en compartir amb nosaltres les seves propostes i experiència, i esperem que les nostres aportacions siguin vàlides per a les línies de recerca que es desenvolupin.

Anna Guarro
Programes Públics

7 Comments
 • Elisenda Juanola
  febrer 15, 2011

  Hola,
  Buscant informació sobre educació i museus he trobat que el Stedelijk Museum d’Amsterdam va organitzar un simposi aquest octubre passat sobre gent jove i museus. S’hi van presentar iniciatives de diferents museus europeus i americans. Ho trobareu tot aquí, a Simposium Blikopeners, en la secció d’Educació:
  http://www.stedelijkmuseum.nl/

 • Anna Guarro
  febrer 15, 2011

  Hola Elisenda,
  Moltes gràcies per la referència, és una informació molt interessant!

 • Santos M. Mateos
  febrer 16, 2011

  Anna (i resta d’implicats), felicitats per la iniciativa.
  Sobre el paper del públic jove, no és que només sigui fonamental per als museus, es que és el seu futur! Aix, però segurament sigui el públic més difícil de “capturar”… (ja saps, ni captiu ni desarmat, decideix que vol fer, quan i amb qui).
  Em permeto l’atreviment de recomanar el magnífic llibre de Franky Devos “Jóvenes pero alcanzables. Técnicas de marketing para acercar la cultura a los jóvenes” (Fundación Autor, Madrid, 2006).
  Ànims i bona reflexió!

 • Yrene Bueno
  febrer 16, 2011

  Anna, quan als museus fem sessions d’aquesta mena, tenim la sensació de que ens retroalimentem amb idees, conceptes, plantejaments, etc. Però que allò que parlem en reunions i trobades amb col·legues d’altres institucions i les conclusions que en treiem, haurien d’arribar als nostres respectius directors, gerents, etc. No tens aquesta sensació? Una abraçada.

 • Museu Picasso
  febrer 16, 2011

  Santos, moltes gràcies pel teu apunt. Afegirem el llibre que ens recomanes a la bibliografia del Postgrau de Gestió de Museus.

 • Anna Guarro
  febrer 17, 2011

  Hola, aprofito per comentar aquests últims comentaris alhora! Estic molt contenta que aquest post estigui generant tants inputs, per nosaltres va ser una sessió molt productiva i veiem que hi ha un interès general. Pel que al simposi que indica l’Elisenda, m’ha interessat moltíssim, llàstima no haver-hi estat, vaja una oportunitat perduda 🙁 M’ha agradat particularment l’experiència que presenta André Plattel i el seu missatge de centrar-nos en les qualitats i no els defectes: vàlid per a tots els públics i situacions! Gràcies al Santos per la referència, ja l’hem demanat! I a la Yrene gràcies també per la reflexió, és imprescindible el compromís de Direcció i Gerència per tirar endavant propostes per joves (i educatives en general), són projectes amb èxit a llarg termini, amb situacions intermitges molt desanimants: per tant, si no hi ha la implicació dels directius de la institució, difícilment es podran desenvolupar. Perdoneu el comentari tant llarg!

 • Anna Guarro
  abril 13, 2012

  Us recomanem aquest article del col·lectiu N8, d’Holanda, sobre joves i museus: http://www.culturegeek.com/insights/n8-connecting-museums-with-young-people/

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *