Explorem la col·lecció: “Ciència i Caritat al descobert”

Amb “Ciència i Caritat al descobert” iniciem una sèrie de mostres o displays que oferiran una visió aprofundida i inèdita d’obres de la col·lecció.

Inicia aquesta nova línia del museu Ciència i Caritat (1897), una de les obres més emblemàtiques de la col·lecció i la més representativa del període de formació del jove Picasso. L’oli Ciència i Caritat representa la culminació del procés formatiu de l’artista, dins del marc acadèmic i oficial de l’Espanya decimonònica i, a la vegada, el punt de ruptura de la influència paterna sobre el jove pintor. Acompanyada d’una selecció d’obres d’altres artistes, de documentació d’època i del resultat dels darrers estudis de pigment i composició realitzats pel museu, aquesta obra es mostra com mai fins ara s’havia pogut veure.

La mostra se situa a les sales 3 i 4 del museu respectant l’habitual ubicació de l’obra. Ara la podem veure contextualitzada, envoltada de pintures d’altres artistes que, com Picasso, van representar la visita del metge dins del corrent del realisme social.

En la recerca que hem realitzat ens ha sorprès trobar tantes pintures amb un tema i un tractament tan propers als del nostre oli. I hem seleccionat aquelles que més s’ajustaven a la nostra tesi i a la idea d’exposició de petit format. Un dels moments més satisfactoris en el procés de recerca va ser trobar la papereta d’inscripció a l’Exposición Nacional de Bellas Artes de 1897, i exposar-la al costat dels esbossos de l’obra.

A l’exposició es presenten també els resultats d’una investigació en profunditat de l’obra mitjançant radiografies, gigafotografies i anàlisi de pigments.

Les gigafotografies permeten un apropament a l’obra per observar les pinzellades gairebé amb més detall que al natural, i ens deixen apreciar de manera sorprenent el treball de l’artista. L’anàlisi de pigments també ha estat revelador. Visualment resulta una tela amb colors esmorteïts i repetitius, però l’anàlisi ens ha descobert que Picasso va fer servir una paleta rica, de 16 colors, per aconseguir les tonalitats desitjades. Els dubtes compositius de l’artista es posen també de manifest en la radiografia, a les sales es presenta a escala 1/1 i el vídeo recull els tres principals pentimenti o rectificacions fetes pel jove Picasso. Les sabeu detectar?

Malén Gual
Conservadora de la col·lecció

 

2 Comments
  • Jordan Robertson
    desembre 1, 2017

    Picasso was an amazing idealist with the most intriguing and emotion filled art that I have seen.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *