El 2010 del Museu Picasso en 21 imatges

Fent la tria de les imatges més representatives del que hem treballat al museu aquest any que s’acaba, nosaltres mateixos visualitzem l’abast i la quantitat de projectes en els quals hem estat tot l’equip treballant! Amb un equip relativament reduït s’ha dut a terme molta feina. Si ha estat bona, ho deixem al vostre judici. L’índex de participació a les múltiples activitats organitzades, més el més d’un milió de visitants que hem rebut, més algun premi 🙂 indiquen que anem per bon camí, però encara hem de fer més i millor. Els vostres comentaris i crítiques ens ajudaran a millorar perquè el museu sigui cada cop més un espai de coneixement obert al debat i a la participació.

[Feu clic sobre les imatges per ampliar-les]

1 2

1.- L’equip de conservació preventiva i restauració del museu revisant l’estat de les peces que formen part de la mostra “Picasso davant Degas”. Gràcies a aquesta exposició, s’han pogut veure a Barcelona algunes de les obres mestres de l’artista francès, com L’absenta, El pentinat o l’escultura de Degas que apareix a la fotografia: Jove ballarina de catorze anys.

2.- Obres de l’edifici que s’està construint a la plaça Sabartés. Aquesta ampliació, que s’ha anat aixecant al llarg de l’any i es completarà a principis del 2011, acollirà el Centre de Coneixement i Recerca del museu.

3 4

5 6

3.- Els dibuixos van omplir el barri de la Ribera en la primera edició del “Big Draw. La festa del dibuix”. Més de tres mil persones de totes les edats van participar en les diferents activitats i tallers que es van organitzar durant tota la jornada en diferents punts del museu i del barri. Foto: Jordi Mota.

4.- Obres del museu preparades per viatjar. Aquest any, seguint amb la política de préstecs, el museu ha estat present a 24 exposicions d’arreu del món –des dels EUA fins a Austràlia– amb un total de 99 peces.

5.- Muntatge de l’exposició de Rodney Graham. Organitzada conjuntament amb el MACBA, aquesta mostra ha portat per primera vegada a les sales del museu l’obra d’un artista encara en actiu.

6.- Alumnes del nou Postgrau de Gestió Museística en el transcurs de la visita al museu. Coorganitzat entre el Museu Picasso i l’IDEC (Institut d’Educació Contínua) de la Universitat Pompeu Fabra, el curs té un enfocament eminentment pràctic, per tal que els alumnes puguin conèixer les múltiples tasques i processos que garanteixen el bon funcionament d’un museu. Foto: Albert Forns.

7 8

7.- L’exposició “Imatges secretes. Picasso i l’estampa eròtica japonesa” (novembre de 2009 – febrer de 2010) ha estat premiada per l’ACCA (Associació Catalana de Crítics d’Art) en l’apartat d’Exposicions d’investigació històrica. El director del museu i els dos comissaris de la mostra recullen el guardó. Foto: Teresa M. Sala.

8.- La mostra “Picasso versus Rusiñol”, explicada als visitants pel seu comissari, Eduard Vallès. L’exposició ha permès explorar i contrastar els vincles artístics que Picasso va establir amb l’obra i la figura del pintor Santiago Rusiñol. Foto: Jordi Mota.

9                                                            10

9.- Portades del primer número de dues noves col·leccions, Abstract i Focus. Aquesta nova línia editorial ofereix una panoràmica sintètica i visual de les exposicions temporals (Abstract) i una monografia sobre les obres de la col·lecció que són objecte dels displays (Focus).

10.- Projectes  de muntatges expositius per a la sèrie de Las Meninas, realitzats per alumnes de l’Escola d’Art i Disseny Deià. Els estudiants d’aquest centre van elaborar diferents propostes d’arquitectura efímera per renovar la presentació de la col·lecció, a partir de la seva visió fresca, viva i crítica. Els resultats d’aquesta col·laboració van quedar plasmats en la publicació Las Meninas # Sèrie oberta.

11 12

13 14

11.- Música a les sales: un grup d’alumnes de l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) han compost diverses creacions musicals inspirades en les obres del museu. Les peces han estat interpretades in situ. Foto: Jordi Mota.

12.- Més música a les sales: músics del Conservatori del Liceu han interpretat peces d’Erik Satie per acompanyar la visita a l’exposició temporal “Picasso versus Rusiñol”. Amb aquest concert, de sis hores de durada, s’ha volgut retre homenatge al compositor francès, gran amic dels dos pintors protagonistes de la mostra. Foto: Jordi Mota.

13.- El projecte desenvolupat a les xarxes socials pel Museu Picasso ha rebut el premi “Best of the Web”, atorgat per un jurat internacional en el marc del congrés Museums and the Web.

14.- Amb el display Ciència i Caritat al descobert”, el Picasso ha iniciat una sèrie d’exposicions de petit format que estudiaran en profunditat algunes de les peces de la col·lecció. En la primera proposta s’ha escollit una de les obres fonamentals del període de formació de Picasso, Ciència i Caritat, que ha estat analitzada a fons mitjançant gigafotografies, radiografies i anàlisis de pigments. Foto: Jordi Mota.

15, 16, 17___ _____   _______18______

15.- Una de les guanyadores del concurs de microrelats “Picasso en Lletra” rebent el premi de mans de l’escriptor Màrius Serra; al fons, el director del museu, Pepe Serra. Participants de totes les edats han estat convidats a escriure una narració breu inspirant-se en una de les sis obres de la col·lecció proposades. Resultat: més de 300 relats rebuts que han aportat una visió original i insòlita de les obres. Foto: Jordi Mota.

16.- Aproximació al món de la fotografia feta per alumnes d’un institut proper al museu, en un estudi habilitat especialment per a l’ocasió. Aquesta activitat ha format part del primer projecte del Departament d’Educació del Picasso per obrir el museu als veïns del barri de la Ribera.

17.- Nina Simon al Picasso. L’autora de “The Participatory Museum” va proposar diferents fórmules per incentivar la participació dels visitants i convertir els museus en espais de trobada i experimentació en una conferència oberta  al públic i va dirigir un taller per a professionals. Uns dies més tard, els directors del congrés Museums and the Web, David Bearman i Jennifer Trant, exposaven els reptes i les virtuts de la presència dels museus a Internet. Ambdues intervencions han integrat el mini-cicle “La funció social del museu: dues aproximacions”.

18.- Performance de Lilibeth Cuenca. L’actuació ha format part del cicle “Com ens veiem / Com ens veuen”, que ha convidat quatre dones artistes a reflexionar i exposar la seva visió més personal sobre la representació i el paper de la figura femenina en l’art. Foto: Jordi Mota.

19 __________________ 20, 21

19.- Sessió inaugural del Club de Lectura. Dirigida per Jordi Carrión, aquesta proposta participativa vol aprofundir en la figura i l’obra de Picasso a través de la lectura d’una selecció de textos que evoquen el seu univers personal. Foto: Jordi Mota.

20.- La neu arriba al Museu Picasso. El dia 8 de març va caure una nevada molt intensa a Barcelona que va enfarinar tota la ciutat i va deixar-nos unes estampes hivernals insòlites dels patis gòtics del museu.

21.- Coreografia de Sol Picó davant l’obra El pentinat d’Edgar Degas, en una sessió del Vist per… dedicada a l’exposició “Picasso davant Degas”. La prestigiosa ballarina utilitza el llenguatge universal de la dansa per dialogar amb les obres d’un pintor que va convertir el ballet en un dels temes fonamentals de la seva trajectòria. Foto: Jordi Mota.

L’equip del museu us desitja un bon any creatiu i social! http://goo.gl/hS1vI

Conxa Rodà
Coordinació de Projectes

Amb la col·laboració de Martí Casas, en pràctiques del màster de Gestió del Patrimoni Cultural, UB

21 imatges del que va ser el 2009 al Museu Picasso

6 Comments
 • Gemma Masdevall
  desembre 29, 2010

  Enhorabona per aquest fantàstic 2010, desitjant-vos que tingueu un 2011, encara millor!

  Fantàstic resum d’aquest any que ja finalitza. Felicitats a tot l’equip per la gestió del 2.0!

  Salutacions,

  -Gemma-

 • Cristina B
  desembre 30, 2010

  Quants records de tot un any!

 • Museu Picasso
  gener 4, 2011

  Moltes gràcies, Gemma i Cristina. Sí, aquest ha estat un any molt actiu i tot a apunta q el 2011 ho serà tant o més. Aviat publicarem la llista dels projectes més rellevants. Bon Any a tothom!
  http://goo.gl/hS1vI

 • ALEJANDRA
  gener 12, 2011

  EN VUESTRO MUSEO BIEN VALE AQUELLA FRASE:”FILOSOFÍA A LA ORNAMENTACIÓN Y SIGNIFICADO A LA BELLEZA”
  FELICITACIONES!

 • Museu Picasso
  gener 13, 2011

  ya hemos tuiteado una cita textual de tu comentario:)) ¡gracias, Alejandra!

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *