Com aprendre sobre Picasso des de la lectura: nou Club de Lectura del museu

Ha començat el Club de Lectura del Museu Picasso, una proposta que us convida a aprofundir en el món picassià mitjançant la lectura, ja sigui de textos sobre l’artista, de les mateixes lectures de Picasso (lector empedreït i autodidacte), o a l’entorn les exposicions temporals que organitza el museu.

Club de Lectura a la Sala Neoclàssica

Per a coordinar el Club comptem amb l’aportació del Jordi Carrión que, conjuntament amb l’equip de conservadors i la biblioteca del museu, ha seleccionat les lectures i en dirigeix les sessions.

Les sessions tindran lloc a diversos espais del museu: a les sales (la primera sessió del 2 de desembre la vàrem fer a la Sala Neoclàssica del museu, un espai magnífic!) o bé a la mateixa biblioteca. A més de treballar els aspectes literaris, es vol enfortir els lligams amb els aspectes artístics, incorporant-hi la participació d’experts en Picasso, visites a sales, referències a obres vinculades amb els textos que s’estan llegint, etc.

Durant la sesssió. Jordi Carrión, Malén Gual i assistents al Club de Lectura

Per a aquells que no pugueu venir presencialment, us convidem a participar en aquesta proposta mitjançant el blog. Així doncs, després de cada sessió us en farem arribar un resum, i esteu més que convidats a fer-nos arribar les vostres aportacions, comentaris i suggeriments, que el Jordi atendrà i que incorporarem a les sessions presencials.

Esperem que aquesta proposta us sembli interessant, per part nostra estem molt contents d’engegar-la i de les aportacions que aquest vessant literari poden afegir al coneixement de l’obra picassiana.

Tot seguit, us fem arribar el resum del Jordi sobre aquesta primera sessió i la informació sobre la propera:

“La primera sessió del Club de Lectura es va centrar en la relació entre pintura i literatura durant la segona meitat del segle XIX i principis del segle XX, mitjançant un binomi conceptual extret d’un famós quadre de Picasso: “Ciència i Caritat”. En efecte, la difícil relació entre raó, progrés, pensament científic i medicina, d’una banda, i religió, superstició, creences i sentiment caritatiu, de l’altra, es veu tant en les novel·les de Zola, Clarín, Ollé o Baroja com en els quadres dels realistes socials, espanyols i francesos, contemporanis. El comentari d’alguns textos va ser la introducció tant al Club de Lectura com a la exposició “Ciència i Caritat al descobert”, que vam visitar després, de la mà de Malén Gual, conservadora de la col·lecció i comissària de l’exposició.

Visita a les sales de “Ciència i Caritat al descobert”

Per a la propera sessió, que serà el dijous 13 de gener, tothom que hi estigui interessat ja pot començar a llegir La xava (Edicions de 1984), de Juli Vallmitjana, probablement la seva millor novel·la, que se situa en els baixos fons de la Barcelona conflictiva, violenta, colorista i picassiana de principis del segle passat. En aquesta trobada comptarem amb la participació d’Eduard Vallès, conservador del museu i comissari, entre d’altres, de l’exposició “Picasso vs. Rusiñol.

Jordi Carrión”

1 Comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *