El dibuix com a protagonista

Aquest diumenge 24 d’octubre el Museu Picasso presentarà la primera edició del “BIG DRAW. La Festa del Dibuix”, una proposta originària de Londres (i que ara ja se celebra a diverses ciutats del món) que té com a finalitat apropar el dibuix a tothom i gaudir-ne tant com a eina d’expressió artística com a eina de comunicació i d’aprenentatge.

He de dir que jo no en sé, de dibuixar. Però molt sovint sóc incapaç d’explicar-me si no és fent gargots amb un llapis en un paper. I amb els meus fills juguem a dibuixar, una manera divertida de passar l’estona i, segons l’edat, de practicar vocabulari, o posar en marxa la imaginació, o plasmar i fixar coneixements – com també fan molts adults en les reunions, dibuixos gairebé automàtics que alhora són maneres de concentrar-se.

Per això, quan vam conèixer el projecte Big Draw de la mà de la Montse Morales, de seguida ens va engrescar la possibilitat de portar-lo a Barcelona. És una proposta que té un gran sentit en el marc del Museu Picasso: el dibuix va tenir una gran importància en l’obra de Picasso en general, i en la col·lecció del museu en particular, que conté la gran majoria dels dibuixos de joventut de Picasso – dibuixos de nen que juga, gargots sobre llibres escolars, estudis acadèmics de formació, primeres rebel·lies artístiques, afiançament com a artista, etc…

Per tant, que el Museu Picasso fos l’eix motor per presentar Big Draw a la ciutat ens va semblar clau en la nostra programació, una manera de seguir explorant la validesa de l’eina principal de formació i de creació de l’artista.

També ens va semblar crucial la possibilitat que la Festa del Dibuix ens aportava de fer un projecte de barri, de generar una proposta conjunta amb altres entitats de La Ribera i Santa Caterina, les quals ens han respost de manera oberta i participativa. Treballar en col·laboració amb les entitats i institucions del barri ens enriqueix i enforteix el teixit social i cultural de barri, alhora que ens apropa a aquells que són els nostre públic directe: els nostres veïns, aquells que ens “pateixen” però que volem que alhora ens gaudeixin.

La voluntat del Big Draw d’examinar el dibuix des de diferents perspectives també ens va fer plantejar adreçar-lo des de diferents disciplines que l’usen com a eina professional, i per tant vam convidar no només a artistes, sinó també a dissenyadors, arquitectes i il·lustradors a desenvolupar propostes de tallers, la majoria oberts a la participació tant de nens com d’adults i als quals es pot accedir en qualsevol moment del dia.

Esperem que l’esdeveniment us sembli atractiu i ens agradaria molt comptar amb la vostra participació, us animem a visitar la web per veure informació sobre els diversos tallers i els possibles itineraris que es poden fer per aquest magnífic barri històric i, per suposat, us animem a venir el diumenge i a gaudir del plaer de dibuixar!

Anna Guarro
Programes Públics

Si participes al Big Draw deixa’ns els teus comentaris

2 Comments
 • Pedro Strukelj
  octubre 24, 2010

  Participé con mi hija en el Big Draw de hoy. Me parece una iniciativa magnífica y quisiera haceros algunos comentarios para mejorarla.
  Creo que sería mucho más estimulante para motivar a los niños y grandes a creerse lo del dibujo si se realizan actividades continuas.
  No una fiesta al año con 15 grandes artistas y moleskine gratis, sinó que cada domingo se facilite pintar en una pared laaaaarga (puede ser una medianera valla de obra del museo (por ejemplo))y ahí estén algunos monitores, o algún artista invitado. durante la semana la pared permanece pintada, y el viernes por la tarde se pinta de blanco nuevamente, el siguiente fin de semana se crea un nuevo mural de dibujo. Las personas funcionamos en constancia, y el estímulo también. También podría ser una pared de paneles móviles y que fuera moviéndose por los diferentes barrios en paseos peatonales de Sants, El Clot, Poble sec, Horta, Nou barris, etc. O que se coloque toda la semana en un barrio y al salir del cole los niños ya saben que está ahí, un trabajo con las escuelas y los padres, y el sábado una fiesta en torno a lo que se fue haciendo.
  Los felicito y gracias,
  Pedro

 • Redacción del museo
  octubre 25, 2010

  ¡Muchas gracias Pedro por participar en la fiesta del Big Draw! Nos alegramos que os haya gustado. Te agradecemos también las propuestas de mejora y los comentarios.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *