El públic dels museus de París en imatges

Així com de la visita als museus de Nova York en va sortir un foto-blog sobre els seus públics, avui en dediquem un al públic dels museus de París, aprofitant la participació als Rencontres Web-Musées, i sobre la qual també vam escriure al blog. La veritat és que ja ha passat un cert temps, i és que amb tantes coses de què parlar en aquest blog, se’ns havia quedat pendent. Aprofitant que ara és temps de vacances, de fer i mirar fotos, volem compartir-lo amb vosaltres.

El reportatge comprèn tres dels grans museus parisencs: Orsay, Louvre i Pompidou.

Com en l’altra ocasió, no parlaré aquí dels magnífics fons que ja són ben coneguts i que les seves webs fan molt accessibles. El que interessava era captar els públics, la seva diversitat, els serveis d’informació i d’accés d’aquests museus, mostrar com els visitants interactuen amb les obres –fotografiant-les, filmant-les, escoltant-ne explicacions a un guia o amb l’audioguia, explicant-les als més petits, o simplement badant davant l’obra. I quan hi ha hagut l’ocasió de fotografiar visitants amb obres de Picasso, doncs no l’hem pas desaprofitada, és clar.

Per veure les fotos amb el peu de foto clica aquí

Us recomano la lectura d’un article que va aparèixer ara fa un any al New York Times titulat At Louvre, Many Stop to Snap but Few Stay to Focus on s’ironitza sobre les visites-llampec als museus, això sí, fent-ne fotografies.

Precisament des del mes de juny de 2010, el Museu d’Orsay ha pres la decisió polèmica de prohibir fer fotos o filmar als seus espais per, segons expliquen, facilitar el flux de visitants. A l’article “Le musée d’Orsay interdit les photos” se’n donen més detalls. La prohibició de fotografiar no és mai ben rebuda pels visitants i s’entén, ja que encara que les imatges de les obres es puguin descarregar per Internet o adquirir-ne reproduccions, el poder fer una foto personalitzada té molt d’atractiu. Als museus d’art actual, aquesta és sovint una qüestió complicada ja que, com passa al nostre museu, els drets de reproducció no pertanyen al museu sinó als artistes o hereus dels artistes, en el nostre cas, a la Picasso Administration. Per això els nostres visitants s’esplaien fent fotos del conjunt arquitectònic del museu o dels visitants, unes fotos meravelloses com aquestes dues:

Museu Picasso

Museu Picasso. Foto:  Galeria de EstudioBLAU

Museu Picasso

Museu Picasso. Foto: Galeria de Micke-fi

I vosaltres, quan visiteu museus on és permès fotografiar, feu fotos? Les pugeu a Flickr?

Conxa Rodà

Coordinació de Projectes

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *