Parlant de Viquipèdia i Museus al Picasso

Recordeu que en el context del congrés Museums & the Web vàrem parlar d’una trobada de Museus i Wikimedia a Denver? Doncs acabem de tenir una mini-trobada informal aquí a Barcelona. S’ha produït per una feliç coincidència de tres factors: la vinguda de Liam Wyatt, tot just retornat de ser Wikipedian-in-Residence al British, l’interès creixent dels museus locals pel que és ja un autèntic fenomen difusor, i el dinamisme de la comunitat Viquipèdia de Catalunya.

Wikipedia

Durant la sessió

Tota aquesta energia ha produït una sessió que ha estat un pas important cara a obrir camins a la col·laboració. Fins fa relativament poc, el món de la Viquipèdia i el món dels museus corrien per camins paral·lels. Punts de partida diferents i una falta de comunicació patent han fet oblidar que tenim un lligam comú més fort que tot això: estar al servei dels usuaris. L’objectiu de la Viquipèdia és posar a l’abast de com més gent millor uns continguts i uns coneixements, exactament el mateix objectiu que els museus! Si focalitzem en això, en l’interès de l’usuari, aleshores està ben clar que la via de la col·laboració és la fórmula per tal d’oferir aquests continguts amb la millor qualitat i màxim abast possibles.

La Viquipèdia ha fet en pocs anys una progressió accelerada i una millora notable de qualitat dels seus continguts. Amb uns criteris editorials molt precisos. Que encara queda molt per fer i molt per millorar? I tant! Des d’entrades encara inexistents, a errors, desnivells de profunditat dels continguts i de qualitat depenent en segons quins idiomes, etc. Doncs precisament per aquesta raó, cal col·laborar, no menysprear, una enciclopèdia lliure que és ja més consultada que Google, que apareix com a primer resultat en molts cercadors, que s’edita en 250 llengües (el català és la tercera més antiga, darrera l’anglès i l’alemany, i la 14ena en nombre d’articles!).

Dificultats pel camí?! És clar que pel mig hi ha dificultats: academicisme dels uns front a “populisme” dels altres, materials lliures de drets, usables i reutilitzables, front textos i imatges sotmesos a copyright, voluntarisme front treball remunerat, vulnerabilitat pel fet que qualsevol pot editar i modificar un text sense ni tan sols haver-se de registrar, continguts de vegades auto-promocionals de centres o institucions que són eliminats sense explicacions pels administradors perquè escapen als criteris editorials, etc.

Ara bé, si som capaços uns i altres de fer l’esforç de fer un treball rigorós i compartit són moltes les accions cooperatives que estan a l’abast de qualsevol museu: n’esmento algunes de les que plantegen de Viquipèdia Catalunya (gràcies, Àlex Hinojo i Joan Gomà) i d’altres que hi afegeixo ara:

· Facilitar un contacte del museu per quan un viquipedista tingui dubtes sobre un tema de contingut relacionat amb el centre o la col·lecció.

· Facilitar un llistat de les peces més significatives del museu per tal d’incloure-les als articles pertinents.

· Avisar amb una breu antelació al contacte viquipedista local de paraules o personatges amb qui pensem fer un enllaç a la Viquipèdia: d’aquesta manera poden revisar-ne o ampliar-ne el contingut.

· Establir fites concretes de millora, projectes temàtics temporals.

· Monitoritzar des del museu continguts a l’enciclopèdia i alertar dels àmbits on cal millorar-ne els continguts.

· Establir premis (com ha fet el British) als articles de més qualitat sobre peces del nostre museu.

· Participar a la pàgines de discussió que té cada article abans de fer segons quines esmenes, identificant-nos i fent la proposta abans d’esborrar un contingut o incloure molts links a la nostra web: això fet sense avisar és susceptible d’eliminació immediata.

· Utilitzar la Viquipèdia com a camp de treball per a les activitats educatives del museu: animant els estudiants a redactar entrades que després es sotmetin a revisió.

En general, els articles dedicats als nostres museus són molt minsos. És en interès de tots, museus, enciclopedistes i usuaris contribuir a que deixin de ser-ho! Tan alt ha estat l’interès dels museus que han assistit que hem decidit organitzar a la tardor una trobada més oberta on museus de Barcelona i de tot Catalunya més la comunitat Viquipèdia Catalana puguem debatre àmpliament sobre tot plegat. La jornada es farà al Museu Picasso i comptarà amb un comitè de programa mixt museus-viquipedistes. Hi sou convidats. Després de l’estiu informarem amb detall. Mentres… voleu proposar algun tema de discussió? Heu tingut alguna experiència d’edició a la Viquipèdia que vulgueu compartir? Heu monitoritzat els continguts de la vostra institució?

Conxa Rodà
Coordinació de projectes

4 Comments
 • Joan Gomà
  juliol 20, 2010

  Estic molt content de la iniciativa i molt agraït tant a la Conxa per organitzar-ho tot, com a en Liam per fer l’esforç de venir-nos-ho a explicar.

  A en Liam li haurem d’estirar una mica les orelles però. Està bé que digui que la Viquipèdia en català va ser la tercera en crear-se després de l’anglesa i la alemanya, però també estaria be dir que va ser la segona en en tenir articles. Durant un parell de mesos l’alemanya tot i estar creada no tenia cap article i la catalana si:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Multilingual_monthly_statistics_%282001%29

  A la Viquipèdia en català hi ha molts usuaris que estan interessats en escriure sobre els museus, les obres i els autors. No és per casualitat que dels 5 premis que ha atorgat el Museu Britànic, 2 hagin anat a parar a la Viquipèdia en català i els altres 3 s’hagin repartir entre les Viquipèdies en anglès, llatí i espanyol:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:GLAM/BM/Featured_Article_prize

  Estic segur que aquesta iniciativa serà un primer pas per fer cosses molt interessants i profitoses pels usuaris. Que, de fet, som tots.

  Joan Ramon Gomà
  Amical Viquipèdia

 • Conxa Rodà
  juliol 31, 2010

  Gràcies, Joan. Ben segur q construirem bones vies de col·laboració. Per cert, al blog del CCCB la Lucía Calvo també ha fet un resum de la trobada http://ves.cat/ah-2
  on fa un bon aclariment de conceptes viquipedistes.

 • Noelia Ramos
  març 10, 2011

  Molt interessant, Conxa.
  Soc bibliotecària i cercant informació sobre el projecte GLAM he trobat aquest post sobre tots els avantatges que tindrà el matrimoni entre cultura y Wikipedia. Espero que també les biblioteques ens obrim a participar.
  Ens veiem el dia 23 😀
  Salutacions,
  noelia.

 • Conxa Rodà
  març 10, 2011

  Gràcies, Noelia.
  i tant, benvingudes les biblioteques! Sou una part essencial per Wikipedia (i per la difusió del coneixement).
  Respecte el q dius, com passa als matrimonis, la relació museus i Wikipedia té els seus punts crítics i de distanciament. En parlem de tot el dia 23 de març.

  Pels qui hi estigueu interessats, inscripcions a la Jornada Museus-Wikipedia a http://glamwikibcn2011.eventbrite.com

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *