Ja ha passat un any? El camí 2.0 del Museu Picasso

De debò que sembla que fa quatre dies que vam començar aquest blog i tota la presència activa del museu a les xarxes socials. I, vés per on, ja som al primer aniversari! Per celebrar-ho vam obrir les portes del museu a la comunitat online un dilluns, que és el dia de tancament setmanal. Els visitants van poder gaudir del privilegi de passejar per les sales en exclusiva.

Portes obertes Portes obertes
Portes obertes a la comunitat online.

Com va començar tot?

Quan vàrem començar, pocs museus del país hi tenien presència i, encara, de manera tímida, sense que hi hagués cap enllaç ni referència des de la web “oficial” del centre a les plataformes socials. Com que en el món digital tot avança a una velocitat de vertigen, en 12 mesos, el panorama ha variat força. Si ens centrem en Twitter, només en els sis últims mesos, ha experimentat una eclosió. Ja no es fa estrany veure a Twitter el Prado, el Louvre o el British, per esmentar tres grans museus amb llarga trajectòria.

L’arrencada del Picasso va ser relativament senzilla. Un cop vist el potencial i elaborat el projecte integral, el suport de la direcció del museu va ser no només instantani, sinó que el podria qualificar d’entusiasta. La presentació a l’equip del museu va ser una altra fita assolida amb molta menys prevenció de la que es podria pensar, coneguts els precedents dels inicis dificultosos de museus d’arreu a les xarxes. Al Picasso, tot i ser el 2.0 un terreny aleshores poc conegut per a la majoria, veure bons exemples de museus del món ja avançats a les xarxes socials va ser determinant a l’hora d’obrir perspectives i generar implicacions al projecte. L’autoria del blog compta fins ara amb 17 membres de l’equip i hi hem tingut alguns blocaires convidats també.

View more presentations from Museu Picasso.

Els primers fruits

Vagi per endavant el nostre agraïment a la comunitat online del museu. La nostra feina i progrés a les xarxes n’és deutora per l’acceptació i suport que hem rebut des del principi. Actualment les xifres d’usuaris que tenim a juny de 2010 són:

Blog: 2.000 lectors de mitjana per article
Facebook: 7.280 fans
Flickr: 350 fotos
Slideshare: 5.181 visionats
Twitter: 1.615 seguidors
Youtube: 3.250 reproduccions

Però està clar que no importen només les xifres sinó, sobretot, la qualitat de la relació. En un post anterior vam fer esment dels comentaris al blog, citaré ara alguns de Twitter:

@Puig_VA: @museupicasso Felicitats per la iniciativa d’ahir i pel premi Museums &Web. Us el ben mereixeu! I els microrelats, molta qualitat!
@evaa: Escoltant els microrelats del concurs de @museupicasso amb @lletra, amb @losilux. Bon nivell
@daviddeleu: social media for museums? @museupicasso great strategy! http://www.museumsetc.com/wp-content/uploads/2010/04/MuseuPicasso.pdf
@jsdemontfort: muy inteligente el gesto de @museupicasso de invitar en exclusiva a sus fans y followers al museo el lunes, día oficial de cierre del museo.
@MACBA_Webmaster: @museupicasso Premi merescut! Moltes felicitats.
@museumsetc: @museupicasso we’ve just posted your whole case study chapter to celebrate your #mw2010 win! http://pea.to/eK
@MuseumMarketing @cshockstories: a good museum blog? ->This is a good one! http://trunc.it/8jw84 from @museupicasso

A la premsa han aparegut articles parlant del 2.0 del museu a El Periódico, ADN i El País i a mitjans digitals i blogs. En la comunitat professional, entre abril i maig han coincidit tres accions amb un cert impacte:

· el capítol sobre el Twitter del Picasso, descarregable, que pertany al llibre Twitter for Museums

· l’article publicat a la revista Mus-A, “De 1.0 a 2.0: el viaje de los museos a la comunicación social”

· el premi “Best of the Web” al Museu Picasso en la categoria de xarxes socials, atorgat als EUA en el marc del congrés Museums & the Web (podeu llegir la notícia a El País).

Quins projectes han estat més satisfactoris?

Hem tingut projectes reeixits i algun projecte fallit. Entre els primers, el concurs de Fotografia Fauvista a Flickr que, a més de ser molt participatiu i generar molt bones fotos va fer que ens convidessin a explicar-lo al museu del Louvre! o l’escriptura col·lectiva a Facebook basada en obres de la col·lecció.

Algun fracàs? També, és clar, quan es va experimentant i aprenent això forma part del procés. N’esmento dos: l’intent de mobilitzar per Facebook la creació de dos minuts de vídeo amb sons inspirats per obres de Picasso (amb webcam semblava fàcil,) però o no ho devia ser o la proposta no era prou atractiva i no va quallar. L’altre va ser l’intent de video-entrevistes a les proximitats del museu sobre el coneixement o opinió sobre el museu i 2.0 que tampoc va funcionar perquè, en general, la gent que es va intentar video-entrevistar va refusar.

D’això n’extraiem la lliçó que encara que sigui en entorn 2.0, més informal, les iniciatives han d’estar molt ben preparades i planejades per arribar a ser atractives i participatives.

Què ens falta encara?

Doncs jo crec que hem d’aconseguir una major interacció de i amb l’usuari, una participació més alta a les propostes, sobretot a Facebook i aquí al blog. Hem de ser més imaginatius en les vies de participació. Encara som molt emissors, tot i la voluntat d’obrir-nos al diàleg, a la conversa, estem encara en una comunicació molt lineal o, com a molt, de diàleg entre museu i usuari, més que conversa entre museu i usuaris o entre usuaris del museu.

Internament, fóra bo aconseguir un major grau d’implicació de tot l’equip, difícil no només perquè som un equip petit i força carregat de feina i de projectes, sinó perquè adquirir hàbits de comunicació social o la co-creació amb visitants i usuaris porta el seu temps. Estem, però, en el bon camí: l’ona social és expansiva i dia a dia van calant més les actituds i les aptituds 2.0!

Conxa Rodà
Coordinació de Projectes

Com valoreu la presència del museu a la web social? Què us agradaria que el museu oferís? Teniu alguna idea per compartir?

6 Comments
 • Joana
  juny 8, 2010

  De totes les xarxes on sou, per mi el vostre Twitter i el blog són una boníssima font d’info per conèixer no sols del vostre museu (això ho fan molts), sinó sobre el món dels museus en general i a,mb un ventall internacional, d’art, de 2.0, un poc de tot.

  Idees? no sé, potser que expliqueu detalls curiosos de les obres, fer algun quizz, no sé, és d’agrair el q compartiu xque conec pocs museus aquí q ho facin.

 • MarcG
  juny 9, 2010

  Moltes felicitats per aquest primer – i molt intens – any.

  Com sempre he dit, esteu obrint camí a la resta de l’Ajuntament i, en general, a moltes institucions culturals d’aquest país.

  Enhorabona i tot el meu suport!

 • Jaume Maymó
  juny 10, 2010

  Felicitats Conxa i a tot l’equip del museu que ha participat i s’ha sumat a aquest repte, que requereix un esforç personal i una gran il·lusió per a respondre a aquest compromís; crec que aquest nou camí és un pas molt important per a democratitzar o socialitzar la comunicació, perquè pot arribar a tothom i perquè permet a tothom participar-hi i, en aquest sentit, és una pràctica de diàleg i d’intercanvi d’informació i de coneixements.
  Amigues/amics, bufem plegats la primera espelma!

 • Museu Picasso
  novembre 30, -0001

  Moltes gràcies Joana, Marc i Jaume en nom de tot l’equip del museu!!!

  Sovint en parlar de xarxes socials des de les institucions i empreses, es valora molt tenir un canal que ens permet emetre i arribar als usuaris d’una manera més directa i propera, i així es, però una de les més valuoses virtuts del 2.0 és que ens permet als museus, empreses, etc. ser receptors del que els usuaris tenen a dir-nos, tenir un contacte directe i continuat amb les persones. Agraïm molt els vostres comentaris i el vostre suport així com el de la resta de lectors, fans i seguidors.
  Però també necessitem crítica (constructiva, eh);)
  Conxa
  @innova2

 • Jaume Maymó
  juny 16, 2010

  Crec que podriem emmarcar molt bé dins els actes de celebració d’aquest primer aniversari del camí 2.0, la presentació ahir del llibre “En primera persona. MEMÒRIA ORAL, PATRIMONI I INTERNET” de l’amiga i professora de l’UOC, Laura Solanilla.
  Crec que cal destacar la col·laboració del Museu en aquest acte i el suport entusiasta de Conxa Rodà. Un petit exemple d’un creuament o intercanvi de coneixements, cada dia més necessari: l’acadèmic, el museístic i el ciutadà.

 • Jaume Maymó
  juny 17, 2010

  Laura Solanilla, les xarxes socials i els museus “online”
  http://bit.ly/9PK0GU

 • Soledad Gómez
  juny 10, 2010

  Enhorabuena por este año de trabajo, ¡estáis haciendo una gran labor!

  Soledad

 • Jaume Maymó
  juny 11, 2010

  Felicidades Conxa y a todo el equipo que se ha sumado y participa en este proyecto; creo que este nuevo camino es un reto y un paso muy importante para democratizar o socializar la comunicación, porque puede ser accesible a todos y porque todos podemos participar; también es un ejercicio de diálogo y de intercambio de información y conocimiento.
  Gracias por vuestro esfuerzo personal e ilusión.

 • Museu Picasso
  juny 11, 2010

  ¡Muchas gracias, Soledad y Jaume en nombre de todo el equipo del museo!

  A menudo, cuando se habla de redes de sociales desde las instituciones y empresas, se valora mucho disponer de un canal que nos permite emitir y llegar a los usuarios de una manera más directa y cercana, y así es, pero una de las más valioses virtudes del 2.0 es que nos permite a los museos, empresas, etc. ser receptores de lo que los usuarios nos quieran decir, tener un contacto directo y continuado con las personas. Agradecemos mucho vuestros comentarios y vuestro apoyo así como el del resto de lectores, fans y seguidores.
  Pero también necesitamos crítica (constructiva
  Conxa
  @innova2

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *