Els alumnes “obren” Las Meninas! Col·laboració entre l’Escola Deià i el museu

Centrats en la sèrie Las Meninas que Picasso va realitzar l’any 1957 i que el museu exhibeix de manera permanent a les sales, els alumnes de l’Escola d’Art i Disseny Deià han creat diverses propostes expositives per a la sèrie.

L’escola Deià, centre especialitzat en disseny d’interiors i arquitectura efímera, ha enfocat a l’entorn del concepte expositiu la proposta de participació oferta pel museu. L’aproximació pedagògica al tema expositiu s’ha efectuat aportant a l’alumne eines per l’anàlisi i la comprensió de quatre eixos principals que defineixen el programa de treball:

  • les obres que composen la sèrie de 58 quadres de Picasso
  • el conjunt de palaus medievals que constitueixen els àmbits del museu
  • el Museu Picasso com a institució cultural de la ciutat
  • el públic com a protagonista actiu i receptor dels continguts culturals

Els professors i els alumnes hi han abocat grans dosis d’entusiasme, dedicació, visió crítica i creativitat. El resultat, en paraules del director del museu, Pepe Serra, “no pot ser més encertat ni més estimulant. D’una banda, és sorprenent com la gran majoria de les propostes plantegen i donen solucions als problemes més crítics que el museu afronta en la disposició d’aquestes obres. D’una altra, vull destacar com els treballs suposen una autèntica onada d’aire fresc pel que fa a plantejaments i actituds que un museu pot adoptar respecte els seus usuaris i visitants. Aquesta experiència de participació torna a aportar un valor crític immens al museu, amb una mirada viva i des del present”.

Publicació LAS MENINAS # SÈRIE OBERTA Publicació LAS MENINAS # SÈRIE OBERTA

Treballs dels alumnes inclosos dins la publicació

Fruit de tot aquest treball realitzat durant el present curs lectiu s’ha editat la publicació LAS MENINAS # SÈRIE OBERTA on els protagonistes són els alumnes. Aquests ens presenten les propostes sorgides d’aquesta experiència que pretén ser un estímul per a la reflexió de possibles línies de renovació que el fet expositiu té en un museu i en una escola d’art i disseny del segle XXI. La presentació de la publicació, el 17 de juny al museu, amb la presència d’alumnes, professors i l’equip directiu de l’Escola Deià, els responsables del Servei Educatiu i l’equip directiu del Museu Picasso, va esdevenir un acte emotiu i festiu de cloenda d’aquesta experiència.

Acte de presentació Acte inauguració

Presentació de la publicació al Pati Finestres
Portada de la publicació
Portada de la publicació LAS MENINAS # SÈRIE OBERTA

Aquesta no ha estat la primera activitat participativa del museu: al 2008 es va posar a disposició dels alumnes d’il·lustració de l’escola EINA totes les instal·lacions i serveis del museu. Els fruits d’aquesta experiència creativa van ser: una interpretació il·lustrada sobre els múltiples aspectes i vessants del museu, una exposició muntada pels propis alumnes i un llibre.

Ens omple d’orgull que el Museu Picasso esdevingui un escenari lliure d’aprenentatge que enriqueix a tots els qui participen en pràctiques pedagògiques innovadores. Un museu obert a la mirada creativa i crítica de les noves generacions és un museu obert al futur.

Redacció del museu

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *