El Titella pròdig de Santiago Rusiñol

Pintor, dramaturg, músic, narrador i un dels màxims exponents de la bohèmia modernista, Santiago Rusiñol és autor de peces emblemàtiques del teatre català com L’auca del senyor Esteve, L’hèroe, Els savis de Vilatrista o L’alegria que passa.

Titelles Vergés Titelles Vergés
La funció al Museu Picasso.

Membre hiperactiu de les tertúlies de la cerveseria Els Quatre Gats (on es programaven regularment funcions de titelles), Rusiñol va escriure El titella pròdig, “comèdia de putxinel·lis en un acte i quatre quadros”, que es va estrenar amb actors el 29 de gener de 1911 al Teatre Romea i, per primer cop amb titelles, a la barcelonina Sala Reig a inicis de la dècada dels vint.

Titelles Vergés
Titelles ballant durant la funció.

En ocasió de l’exposició “Picasso vs. Rusiñol“, el Museu Picasso n’ha encarregat la recuperació a la prestigiosa companyia de titelles de Sebastià Vergés, que la presenta amb putxinel·lis tradicionals catalans, decorats d’època i les músiques que Rusiñol va compondre especialment per a aquesta peça. El text, irònic i vivaç, està escrit en un dialecte barceloní avui graciós en la distància.

El proper diumenge dia 20 de juny la funció es farà en la versió íntegra per a adults.

Jordi Jané
Comissari de l’activitat

0 Comments
 • Jaume Maymó
  juny 24, 2010

  Benvolgut JORDI,
  Tot parlant de titelles, crec interessant informar que, dins del Festival d’estiu de Caldetes, s’ha programat l’espectacle “PICASSO POR LOS PELOS”, de la Cia. La mar de marionetas. Aquest espectacle, gratuït, es podrà veure a la FUNDACIÓ PALAU, el diumenge 4 de juliol a les 19 h.
  L’obra explica l’amistat real entre Eugenio Arias i Picasso. Arias sempre va ser un nen intel·ligent i molt despert. Va aprendre l’ofici de barber amb el seu oncle, però es va veure obligat a exiliar-se durant la Guerra Civil espanyola. A Vallauris va establir una barberia, on va conèixer Picasso.
  Entre tots dos va néixer una amistat que es consolidà amb el temps. Picasso, agraït, va regalar al seu amic moltes obres d’art. Quan Picasso morí, Arias es proposà algun projecte per perpetuar la seva memòria i així va néixer el Museo Picasso de Buitrago de Lozoya
  http://www.fundaciopalau.cat/fundacio-palau/ca/festivals/activitat6.html

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *