Al Picasso volem fer barri! El nostre primer projecte amb escoles de la Ribera

Durant el curs 2009-2010, el departament d’Educació del Museu Picasso ha desenvolupat el primer projecte de barri, una proposta de col·laboració amb les institucions educatives que acullen els nens que són els nostres veïns. El nostre objectiu principal és oferir el museu com un recurs educatiu per a les escoles i els instituts de La Ribera, i que l’utilitzin com a punt de partida per explorar la seva realitat, així com treballar sobre Picasso des de disciplines diferents.

El programa està pensat amb diverses alternatives temàtiques, de format i de durada que s’adapten a les realitats de cada institució. Així mateix hem incorporat un artista en el procés tant de disseny com de desenvolupament del projecte, ja que treballar amb artistes contemporanis aporta llenguatges actuals, familiaritza els alumnes amb els processos de creació i permet portar al present l’obra de Picasso.

Foto de grup
Una de les fotos a l’estudi fotogràfic que vam muntar al Picasso, treballant el concepte de foto de grup

Aquest primer any hem comptat amb la fotògrafa Lídia Carbonell i el nostre encàrrec ha estat utilitzar la sèrie de Las Meninas per iniciar els alumnes en el món de la fotografia, treballant alhora el concepte de sèrie. Hem treballat en paral·lel amb els alumnes de sisè del CEIP Parc de la Ciutadella i amb els de tercer d’ESO de l’Institut Milà i Fontanals.

En una primera sessió al museu, els alumnes han pogut conèixer a fons la sèrie de Las Meninas i realitzar una primera aproximació a la fotografia en un entorn el més similar possible a un estudi fotogràfic.

Foto de grup contrapicada
Un altre moment de treball de foto de grup, aquest cop experimentant amb el contrapicat

A partir d’aquest treball, s’han dut a terme unes sessions a l’escola o a l’institut, amb la participació de la fotògrafa i del personal del museu, en les quals s’ha desenvolupat el concepte de sèrie en fotografia i s’ha demanat als alumnes de fer-ne una sobre el seu entorn quotidià. Com a conclusió del projecte, a partir de la idea de muntatge fotogràfic i mitjançant programes com PhotoShop o el collage, els alumnes han creat una imatge que funciona com a resum o fil conductor del seu treball.

Collage i fotomuntatge
A les aules, els alumnes van treballar el collage i el fotomuntatge per construir una síntesi de la sèrie desenvolupada

Aquest treball a tres bandes entre l’artista, l’escola i el museu ha estat una experiència molt positiva, amb una gran implicació dels alumnes i, sobretot, dels professors, que ens han proporcionat molta informació sobre el procés i ens han donat molt de suport durant tot el projecte. El divendres 4 de juny i durant el cap de setmana mostrarem els resultats a la sala d’actes del museu. Us convidem a venir a compartir-lo amb nosaltres!

Maria Alcover i Anna Guarro

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *