Usuaris participatius en Institucions culturals: crònica d’un taller

Dues persones del Picasso hem assistit al taller “Projectes 2.0. Pràctiques per a Institucions culturals”, organitzat pel CCCB Lab juntament amb Expolab. El que va començar com una interessant xerrada sobre la participació dels usuaris al museu i les tipologies d’interacció va desembocar en una dinàmica de grup divertida i sobretot molt enriquidora on s’han contrastat idees de gent provinent de diversos centres i institucions culturals de Barcelona i els voltants.

Un cop subdividits, cada grup havia de decidir un projecte i després conceptualitzar la idea a través d’una maqueta. Com? Doncs amb papers de colors, tisores, retoladors, taps de suro, plastilina, brides, lego, cinta adhesiva, enganxines i una varietat inimaginable de material! Tímids primer i després cada cop més animats, vam aconseguir plasmar la idea que havíem acordat entre tots.

Segon taller. Fotos: Miquel Taverna

En el cas de la nostra maqueta el projecte es basava en un espai mitjancer entre idees de projectes i institucions i persones que les poguessin dur a terme. L’abast que podia tenir, la seva versemblança i impacte van despertar punts de vista diferents, però sempre mitigats per una idea clau: en aquest projecte la participació d’usuaris (virtual o presencial) era absolutament bàsica per a la seva realització, ja que precisament estava basat en l’acció/reacció dels participants.

Però, és clar, la finalitat del taller més enllà de la part lúdica era reflexionar sobre el valor de la participació dels usuaris, visitants, públic per a les Institucions culturals. Durant la sessió es van tractar diferents tipus d’interacció plantejats per especialistes: com activar la participació, com interactuar amb els visitants, com involucrar al públic dins i fora de la institució per tal d’integrar i posar en xarxa els diferents canals de comunicació existents, entre d’altres. Àmbits, com vam poder veure, entesos com una tradició col·laborativa que va més enllà del 2.0 digital. Per aprofundir més en el tema de la participació us recomanem llegir el llibre de la Nina Simon “The participatory Museum”, publicat recentment, i en el qual s’esmenta el projecte del Museu Picasso amb l’escola EINA, com a exemple de procés participatiu.

Els tallers es van poder seguir en directe per Internet. I, a més a més, el debat també ha continuat posteriorment des de grups virtuals creats a tal efecte així com al Twitter i al blog del CCCB Lab.

Ha estat una experiència molt enriquidora que ens ha permès opinar i contrastar idees més enllà del màrketing de les comunitats online d’una forma dinàmica i sobretot participativa tot mirant d’enllaçar les diferents filosofies institucionals amb els processos de comunicació actuals. Gràcies Irene Lapuente, Ramon Sangüesa, Enric Senabre i CCCB Lab!

Cristina Martín
(ex-alumna en pràctiques al Museu Picasso del Màster de Gestió Cultural)

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *