Com es fa funcionar un museu: un Postgrau diferent

Postgraus i màsters han anat proliferant de manera gairebé vertiginosa els darrers temps. La formació és un element clau sempre, però en temps de recessió econòmica ho és encara més. Ara bé, entre els coneixements assolits en la formació acadèmica i els requeriments i habilitats necessaris per desenvolupar la pràctica professional sovint hi ha un decalatge que es fa difícil reajustar. Aquest Postgrau s’ho proposa.

Com es gestionen els préstecs d’obres? Què es fa el dia de tancament setmanal? Quines mesures preventives s’adopten per preservar les col·leccions? Com s’articula un pla estratègic? Com funciona la reserva? Quines lleis afecten als museus? Com atraure visitants i, sobretot, participants? Com es gestionen els drets? Qui fa recerca? Com es treballa la digitalització dels fons? Quines oportunitats obre per als museus la web social o web 2.0? Quines millors pràctiques es troben a museus del món? La llista podria seguir, però potser ja dóna una noció del que ens proposem emprendre.

Fruit de l’acord entre el Museu Picasso i l’IDEC (Institut d’Educació Contínua) de la UPF (Universitat Pompeu Fabra), organitzem conjuntament aquest nou Diploma de Postgrau que començarà a l’octubre. Per al museu, iniciar aquesta línia formativa s’inscriu en el marc del Coneixement i Recerca que el museu està emprenent, no només sobre Picasso sinó també en museografia. Per la Pompeu, que ja fa anys que imparteix amb èxit un postgrau de “Direcció i Gestió d’Institucions, Empreses i Plataformes Culturals” suposa donar resposta a una demanda creixent de formació específica en el camp patrimonial.

Al taller de restauració Desembalant Van Dongen
Al taller de restauració | Desembalant les obres de l’exposició de “Kees Van Dongen”

La matèria està organitzada en 8 mòduls que combinen el plantejament teòric amb una sòlida aproximació pràctica:

1. El Museu: conceptes museològics i museogràfics
2. La gestió de la col·lecció: Conservació i Recerca
3. Les exposicions: de la idea al desmuntatge. Pas a pas d’un procés
4. Programes públics: harmonitzar necessitats i expectatives del públic amb els objectius del museu
5. La comunicació: connectant amb el públic
6. Legislació
7. La gestió del capital econòmic i humà
8. Els museus a l’era digital: presencial vs (vs?) virtual

La programació detallada és consultable online. Més que comentar-ne els continguts, voldria assenyalar-ne els trets diferencials:

 • té un enfocament eminentment pràctic, de museografia aplicada.
 • és l’única oferta acadèmica museística co-creada i co-dirigida entre una universitat i un museu.
 • el professorat, majoritàriament, està exercint a museus i, a la vegada, compta amb una àmplia experiència docent. Hi haurà una base teòrica, indispensable, però els que impartiran les sessions són directors de museus, tècnics de museus i centres patrimonials en la seva majoria.
 • compta amb un ventall ampli de museus participants: no només museus d’art, no només museus locals, sinó de la resta de l’estat i internacionals, ja sigui com a casos d’estudi, com a visites o com a professorat.
 • entre les eines participatives del curs, a més de debats, anàlisi de casos, presentacions, tindran un paper rellevant les anomenades 2.0 o xarxes socials, que facilitaran la interactivitat alumnat-professorat.

En resum, una visió integral del museu, qualitat de l’ensenyament, innovació en la metodologia, enfocament a la pràctica museística, participació de l’alumne dins i fora de l’aula són alguns dels punts forts sobre els quals s’ha construït aquest postgrau. Una manera diferent de veure els museus –des de dintre- i una nova aproximació a la manera de gestionar-los.

Louvre, compra de tickets Louvre, realitat virtual
Venda de tickets i realitat virtual al museu del Louvre de París

Ens fa una il·lusió especial iniciar aquest camí acadèmic en museografia. No és aquesta, però, la primera incursió del museu en la formació per a postgraduats, ja que aquest és el segon any que el museu participa al màster de la UAB sobre “Pensar l’art d’avui” que conté un mòdul específic sobre Picasso.

Els directors del postgrau són Isabel Valverde, catedràtica de la UPF, Ferran Mascarell, Director del Postgrau de Direcció i Gestió d’Institucions i Empreses Culturals, IDEC-UPF, i Pepe Serra, director del Museu Picasso.

Informació més detallada i el formulari d’inscripció es troben a la web de l’IDEC: http://www.idec.upf.edu/programa-de-postgrau-de-la-gestio-museistica

DESCARREGAR PROGRAMA (PDF)

Conxa Rodà
Coordinació de projectes
Coordinadora acadèmica del Postgrau

Què us sembla el Postgrau? El recomanaríeu a algun amic/a? Voleu suggerir algun aspecte o estudi de cas que considereu que hauria de tractar-se?

2 Comments
 • Toni
  maig 19, 2010

  per fi! menys classes magistrals i més tocar la realitat. Sovint en el pas de teoria universitària a pràctica laboral ens clavem cada batacada (almenys els de “lletres”).

 • Jordi G
  maig 28, 2010

  Pinta interessant i és veritat que planteja un enfoc diferent. Si em puc combinar horaris de feina, penso que m’hi apuntaré. A l’estiu repassaré anglès q dieu q algunes sessions seran in English…

 • Nina Simon
  juliol 30, 2010

  I’m thrilled to be joining the faculty for this course as a visiting professor in November! I have learned so much from Conxa’s thoughtful approach to innovation at Museu Picasso. From my perspective, the practical nature of the course is always the most useful to understand and be inspired by the potential of museum work.

 • Museu Picasso
  juliol 31, 2010

  Many thanks, Nina!
  With you on board and other brilliant Professors, this Course promises to be an exciting experience both for our students and for us, organizers.
  All the best,
  Conxa

 • Yolanda
  juny 1, 2010

  me parece un programa muy interesante. Hace 2 años hice un Postgrado que prometía pero fue un tostón. Un acierto que los profes sean profesionales de museos.
  Lo de las prácticas ¿cómo funcionará?

 • Conxa Rodà
  novembre 30, -0001

  Yolanda, gracias por tu interés. Las prácticas se ofrecen como un complemento del Postgrado a aquellos alumnos que hayan manifestado su interés en el formulario de inscripción. La adjudicación estará supeditada tanto al perfil de cada estudiante como a las necesidades o disponibilidad de los museos.

  En el caso de que haya más demanda que oferta, se procederá a una selección en función de cv, capacidades, motivación, etc. del alumno para adecuarlos a las plazas de prácticas.

  En todos los casos es del máximo interés de la dirección de este Postgrado garantizar que sea una experiencia enriquecedora para el alumno de prácticas y para el centro que lo acoge.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *