El Picasso al Congrés Museums and the Web

Per tercer any consecutiu, des del museu participem aquesta setmana a Denver al congrés de referència mundial M&W, un autèntic generador de coneixement i d’idees al voltant de la museografia interactiva, la comunicació digital, les aplicacions mòbils per a museus,  les xarxes socials, la creació de continguts per part del públic i molts d’altres temes relacionats.

El 2008 hi vam presentar, dins una sessió del Usability Lab, l’aleshores nova web del Picasso, tot just acabada d’estrenar. Pel 2009 ja ens havien proposat formar part del Comitè Internacional de Programa, que és qui s’encarrega, entre d’altres tasques, de valorar i orientar la selecció de les ponències a presentar al congrés. I, posats a anar a Indianàpolis, vam presentar al CRIT Room algunes de les millores introduïdes a la web en el seu primer any de funcionament. Això va representar una boníssima difusió de la web, que va rebre comentaris fins i tot en un blog de Suècia. I de propina, ens van donar un premi a un dels millors escrits al blog del congrés. Podeu llegir una síntesi del que va ser l’edició MW2009 que vam escriure Picasso i Macba, per al blog de Patrimoni Gencat.

M&W

Museums and the Web: www.archimuse.com

Aquest any 2010, el Picasso hi tindrem encara més participació. En primer lloc, com a membres del Comitè. La selecció de ponències ha estat particularment difícil, atès que es reben 4 vegades més propostes de les que es poden acceptar. La selecció del 25% de les rebudes planteja, doncs, aplicar uns criteris molt selectius i molt ben raonats, el que fa que la qualitat estigui garantida.

Col·laboració multi-institucional

A més, aquest any estarem moderant una de les sessions, la de col·laboració multi-institucional. Promet ser altament interessant ateses les presentacions previstes. Ens comprometem a “bloguejar” sobre la sessió (i sobre el Congrés, és clar). Ara aquí, només fer una crida als qui vulgueu participar via Twitter formulant preguntes o enviant comentaris mentre es desenvolupi la sessió (dissabte 17 abril a les 13 hora Denver, a les 21 hora Barcelona. La paraula clau o hashtag del congrés a Twitter és #mw2010. Si l’incorporeu al final del vostre missatge o tweet, apareixerà en el recull de tots els tweets que s’hi generin.

Wikipedia

I, per últim, aquest any hi ha un dia previ dedicat al que serà una trobada inèdita: representants escollits de museus d’arreu del món, entre els qual el Museu Picasso, amb els responsables editorials de Wikipedia. L’objectiu: trobar vies per a una col·laboració estable tant per garantir el rigor dels continguts museístics com per col·laborar en la producció directa d’aquests continguts des dels museus. És cert que Wikipedia conté encara inexactituds i llacunes, però en els darrers anys ha anat vigilant molt la qualitat. Actualment és la sisena web més consultada del món. Pràcticament tots en som o hem estat usuaris en un moment o altre, és just que hi contribuïm a enriquir-la, el que revertirà en un millor servei als usuaris. A  la web del congrés ja es poden consultar escrits preparatoris per a la discussió i hi podeu participar amb les vostres opinions, dificultats o experiències, ja sigui com a professionals de museus o com a usuaris de Wikipedia.

Best of the Web

Fins al dia  15 d’abril és oberta la votació popular a les millors webs de museus. Per votar no cal assistir al congrés, només cal registrar-se gratuïtament online i es pot emetre un vot. Veure la relació de nominats garanteix una navegació  interessant i plena de troballes. Al Picasso ho tenim difícil per guanyar perquè hi ha altres projectes molt bons, però el sol fet d’haver-lo nominat  –som dins la categoria de Social Media– ja ens dóna una molt bona difusió.

Al Museu Picasso, la participació al Museums and the Web ens ha servit de molt: coneixement, xarxa i difusió són les paraules clau que sintetitzen els valors que ens aporta. Per això hi fem un retorn contribuint al comitè i difonent el congrés. Les ponències ja són totes accessibles i es podrà seguir per Twitter.

Conxa Rodà
Coordinació de Projectes

Hi ha algun tema o qüestió que voldries veure tractat al congrés?

1 Comment
 • Museu Picasso
  abril 23, 2010

  dimarts 13 sessió de Wikimedia i Museus, l’anem explicant per twitter a @museupicasso
  (http://www.twitter.com/museupicasso)

 • Kippleboy
  abril 14, 2010

  Sóc un usuari de la viquipèdia en català i estem molt interessats en col·laborar en una iniciativa com aquesta amb el Museu Picasso. De fet actualment estem intentant contactar amb el Mnac per realitzar un projecte similar. Hi hauria alguna possibilitat de poder col·laborar conjuntament?

  Altres museus del món ja han engegat iniciatives similars.

 • admin
  abril 14, 2010

  Hola Kippelboy,
  Moltes gràcies pel teu interès. Les responsables però, estan a Denver en aquests moments atenent el congrés. Entre avui i demà publicarem al blog un resum de la sessió de Wikipedia d’ahir. Contactarem amb tu així que poguem.

  Moltes gràcies,

  Museu Picasso

 • Kippleboy
  abril 15, 2010

  Ok, gràcies

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *