Avorrit, un museu? Descobrir i divertir-se amb iniciatives didàctiques creatives

Ara tot just fa dos anys que al Picasso vàrem iniciar activitats educatives: l’abril de 2008 es va posar en marxa un projecte pilot amb quatre models de visites-taller. El servei ha anat creixent i ampliant l’oferta, malgrat que encara ens falta obrir més el ventall: temes d’accessibilitat, el museu fora del museu, ampliar l’espai educatiu virtual… Això ha fet que una visita a Expodidàctica ens semblés interessant per veure què fan altres entitats, conèixer materials i ampliar la informació sobre les tecnologies actuals en relació als camps educatiu i artístic.

Vaig visitar el recinte dos dies seguits i a més a més de xerrar amb grups diferents, vaig participar en diversos tallers. M’agradaria comentar-vos dues propostes en específic, un projecte i un taller:

El Museu Ambulant, del Museu de Ciències Naturals de Barcelona: un projecte pensat per obrir portes, per portar el museu més enllà de les seves parets a tots aquells grups que volen experimentar, aprendre i treballar allò que el museu ens pot aportar, però no poden realitzar una visita “in situ”. Malgrat la diferència de temàtiques amb un museu d’art com el nostre, ha estat molt enriquidor i interessant conèixer el projecte de primera mà. Té molts objectius que són comuns a totes les experiències educatives i que són clau com a punt de partida: donar a conèixer, estimular l’interès, la curiositat, les ganes de saber i aprendre, potenciar l’aprenentatge actiu i crític, desenvolupar competències comunicatives, participar en un procés de descoberta en grup, valorar i respectar el material, gaudir i passar-ho bé. Per tot això i molt més ha estat el 3r Premi Innova d’Expodidàctica i valoro molt positivament tot allò que ens pot aportar.

expodidactica_museu-ambulant

Animo, del col·lectiu Utani: una eina lúdica i pedagògica per a crear animacions audiovisuals. El grup que l’ha desenvolupat la defineix com una eina d’aprenentatge, que usa un llenguatge actual i que s’adequa a qualsevol edat per potenciar la creativitat. D’entre les seves utilitats cal destacar que permet treballar de forma estimulant i divertida, creant en poc temps audiovisuals dels conceptes treballats, potenciant el treball en equip i utilitzant tecnologies de forma transversal. Però jo us puc afegir que no cal un munt d’explicacions per usar-la, ens van deixar l’eina 15 minuts amb l’encàrrec de, entre quatre persones, realitzar un petit curt a partir d’uns ninots i alguns materials. Vàrem fer la nostra primera animació, sense preparació prèvia: en el procés es va crear un diàleg obert i divertit d’allò que volíem fer, vam arribar a acords de com ho volíem realitzar, vàrem gaudir desenvolupant-lo, vàrem sentir-nos satisfetes del resultat (molt justet, val a dir, però vistós i ràpid) i ens vàrem divertir força.

expodidactica_animo_petit

Crec que només amb aquestes dues propostes ja tenim un munt d’idees per continuar… gràcies a les dues entitats i a totes les altres que van fer d’aquesta una experiència enriquidora.

Maria Alcover
Educació

4 Comments
 • Cristina
  abril 8, 2010

  Gràcies a vosaltres per les vostres aportacions i ànims! Ens satisfà molt que aquest projecte de la maleta ambulant pugui servir per motivar d’altres iniciatives semblants i per què no, de treballar col·lectivament per crear-ne de noves.

 • Juan Manuel Perdomo Restrepo
  abril 8, 2010

  Ingenioso, divertido y memorable. Que buen artículo, a ver si me animo y les envío uno de mi Museo, aquí hacemos cosas que también les encantaría.
  Gracias.
  Visita:
  museo.udea.edu.co

 • juan tenorio Alvarez
  gener 16, 2012

  Bibliografía:
  “historia del toreo”. 3vols. Alianza Editorial.
  Per contextualitzar i entendre a Goya, Picaaso, barceló… que son afeccionats a la tauromàquia i ho reflexen en les seves obres

 • Museu Picasso
  gener 16, 2012

  Gràcies Juan per la teva aportació bibliogràfica.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *