Alguns dels museus monogràfics sobre Picasso són casos ben singulars!

A l’Estat espanyol hi ha actualment diverses institucions museístiques dedicades a l’obra de Pablo Picasso, que conserven col·leccions monogràfiques del seu treball. Recentment se celebrà el 25è aniversari de la inauguració del Museo Picasso-Colección Eugenio Arias de Buitrago de Lozoya (Madrid).

La col·lecció d’aquest museu és fruit d’una història que és prou emotiva. Eugenio Arias fou barber i amic de Picasso, i reuní un considerable conjunt d’obres que li regalà l’artista durant els seus vint-i-sis anys d’amistat.

Es van conèixer a Vallauris (França), on Picasso començà a fer ceràmica l’any 1946 al taller Madoura. El matrimoni Ramié, propietari del taller, informà a Picasso de la presència al poble d’un exiliat espanyol, que havia obert una barberia que l’artista visità per primer cop l’any 1948 ?any d’inici de l’amistat en sentit estricte ja que s’havien conegut breument l’any 1945 a Toulouse.

Buitrago Buitrago

L’obra que li anà regalant Picasso a Arias estava estretament vinculada a les respectives aficions que apareixien contínuament en les seves converses: els toros, la política i l’ofici de barber, en total una seixantena de dibuixos, ceràmiques, pòsters, gravats i escultures.

A finals dels anys 80 la major part de la col·lecció fou adquirida per la Comunidad de Madrid i Arias establí la condició que aquestes obres havien d’estar permanentment al seu poble de naixença, Buitrago de Lozoya. Actualment es poden visitar al museu que es troba als baixos de l’ajuntament de Buitrago, però que està gestionat directament per la Comunidad.

Redacció del Museu

25 Comments
 • Jaume Maymó
  maig 3, 2010

  Crec important destacar que amb motiu d’aquest aniversari, el 25è (!) de la inauguració del Museu Picasso de Buitrago del Lozoya, se celebrà el passat dia 5 de març el “ENCUENTRO de Museos monográficos de Picasso” amb la participació dels directors o representants dels museus i centres de l’estat espanyol dedicats a l’obra de Picasso, inclós, lògicament, el Museu de Barcelona.
  Com a conclusió d’aquesta trobada o ENCUENTRO, es va aprovar la creació d’una pàgina digital (web) per visualitzar i donar a conèixer la geografia picassiana a l’ampla pell de brau i mirar d’establir camins de col·laboració entre aquests museus i centres, repetint també aquestes trobades iniciades fa dos o tres anys a Horta de Sant Joan.

 • Jaume Maymó
  maig 3, 2010

  Per celebrar el 25è aniversari del Museu Picasso de Buitrago del Lozoya, l’Ajuntament d’aquest poble ha inaugurat una “sala d’exposicions”, amb la mostra “El barbero de Picasso” (hi podem veure documents, fotografies i també algunes obres inèdites, com els dibuixos damunt de pàgines del diari ABC), i ha obert unes noves instal·lacions per a la Biblioteca municipal, que té un fons important dedicat al pintor.

 • admin
  maig 3, 2010

  Hola Jaume,
  Moltes gràcies per l’esmena, ja hem modificat la data. Pel que fa a la web, trobem que és un projecte molt interessant i des del Museu ens posarem en contacte.

  Museu Picasso Barcelona

 • Jaume Maymó
  maig 4, 2010

  “El barbero de Picasso”
  http://bit.ly/bKjrRO

 • Jaume Maymó
  maig 13, 2010

  HOMENATGE A EUGENIO ARIAS.
  El passat dia 15 de novembre de 2009, vam celebrar a Buitrago del Lozoya el centenari d’Eugenio Arias, l’amic i barber de Pablo Picasso.
  Arias, nascut en aquest poble de Madrid -que podem trobar a la carretera de Burgos i a uns 80 km. de la capital-, es va exiliar a França i va conèixer Picasso l’any 1947 a Vallauris. Van ser amics fins a la mort del pintor l’any 1973.
  Fruit d’aquesta llarga amistat i de la generositat d’Eugenio Arias, l’any 1985 es va inaugurar a Buitrago el MUSEU PICASSO – COL·LECCIÓ EUGENIO ARIAS, tal com s’explica en aquest mateix blog.
  Dins dels actes populars de celebració d’aquest homenatge, vam projectar el documental “ARIAS EN VALLAURIS”, gravat l’any 2004. Abans de trobar-nos amb ell a casa seva, veurem imatges d’aquest poble de ceramistes i l’escultura “l’homme et le mouton” de Picasso, plantada a la plaça major.
  Segurament són les darreres imatges que es van gravar de l’amic de Picasso.

  http://www.youtube.com/watch?v=Fb5W61FvoSY

 • Jaume Maymó
  maig 16, 2010

  PICASSO A ‘LAS VENTAS’.
  La presidenta de la Comunidad de Madrid va inaugurar divendres passat l\’exposició \”Picasso y los toros. Pasión por los toros\”, organitzada amb motiu del 25è aniversari de la inauguració del MUSEU PICASSO – COL·LECCIÓ EUGENIO ARIAS de Buitrago del Lozoya, amb totes les obres del museu que fan referència als toros, i cartells i fotografies d\’altres col·leccions. L\’exposició es pot visitar a la Sala Antoñete, de Las Ventas, tot coincidint amb la Feria de San Isidro a Madrid.

 • Jaume Maymó
  maig 25, 2010

  Exposició: PICASSO Y ARIAS. PASIÓN POR LOS TOROS.
  http://bit.ly/bEbFYk

 • Jaume Maymó
  maig 31, 2010

  ARXIU SONOR Pablo Picasso i Eugenio Arias.
  http://bit.ly/bWXo8A

 • Jaume Maymó
  maig 31, 2010

  “Pablo de Málaga”. Concert d’Enrique Morente a Buitrago del Lozoya, el dia 2 de juliol, tot celebrant el 25è aniversari del “Museo Picasso-colección Eugenio Arias”.
  http://www.rtve.es/noticias/20080520/cantaor-enrique-morente-canta-poemas-picasso-su-ultimo-disco-pablo-malaga/58230.shtml

 • Jaume Maymó
  juliol 9, 2010

  Enrique Morente, autor de “Pablo de Málaga”, dedica el seu concert de Buitrago del Lozoya a “El barbero de Picasso” (Eugenio Arias).
  http://www.larazon.es/noticia/8747-morente-cubista

 • Jaume Maymó
  maig 3, 2010

  Con motivo del 25 (!) aniversario del Museo Picasso de Buitrago del Lozoya, el pasado día 5 de marzo se celebró el “ENCUENTRO de Museos monográficos de Picasso” con la asistencia y participación de los directores o representantes de los museos y centros del Estado español dedicados a la obra de Picasso, incluído, lógicamente, el Museo de Barcelona.
  Podemos destacar que, como conclusión al ENCUENTRO, se aprobó la creación de una página digital (web) para visualizar y difundir la geografía picassiana en la extensa piel de toro, intentar establecer caminos de colaboración y repetir estos encuentros que se iniciaron hace dos o tres años en Horta de Sant Joan.
  Ese mismo día, el Ayuntamiento de Buitrago inauguró una nueva Sala de exposiciones con la muestra “El barbero de Picasso”, donde se pueden ver fotografías, documentos e incluso obras inèditas del pintor, como los dibujos realizados sobre páginas del diario ABC.

 • admin
  maig 3, 2010

  Hola Jaume,
  Muchas gracias por la enmienda, ya hemos modificado la fecha. En referencia a la web, encontramos que es un proyecto muy interesante y desde el Museu nos pondremos en contacto.

  Museu Picasso Barcelona

 • Jaume Maymó
  maig 4, 2010

  “El barbero de Picasso”
  http://bit.ly/bKjrRO

 • Jaume Maymó
  maig 13, 2010

  HOMENAJE A EUGENIO ARIAS.
  En los actos populares organizados para celebrar el centenario de Eugenio Arias, el pasado día 15 de noviembre de 2009, en su pueblo natal Buitrago del Lozoya, se proyectó este documental, EUGENIO ARIAS EN VALLAURIS.
  En él podemos ver imágenes de este pueblo de ceramistas, la escultura de Picasso “L’homme et le mouton” instalada en la plaza mayor y las últimas imagenes grabadas del que fué amigo y barbero de Picasso.

  http://www.youtube.com/watch?v=Fb5W61FvoSY

 • Jaume Maymó
  maig 16, 2010

  PICASSO EN LAS VENTAS
  La presidenta de la Comunidad de Madrid inauguró el pasado viernes la exposición “Picasso y los toros. Pasión por los toros”, organizada con motivo del 25 aniversario de la inauguración del Museo Picasso – Colección Eugenio Arias de Buitrago del Lozoya, con todas las obras referentes a los toros que existen en el museo, y carteles y fotografías procedentes de otras colecciones. La exposición podrá visitarse en la Sala Antoñete, junto a la entrada del tendido bajo del 4, de Las Ventas, coincidiendo con la Feria de San Isidro en Madrid.

 • Jaume Maymó
  maig 25, 2010

  Exposición: PICASSO Y ARIAS. PASIÓN POR LOS TOROS.
  http://bit.ly/bEbFYk

 • Jaume Maymó
  maig 31, 2010

  ARCHIVO SONORO. Pablo Picasso y Eugenio Arias.
  http://bit.ly/bWXo8A

 • Jaume Maymó
  maig 31, 2010

  “Pablo de Málaga”. Concierto de Enrique Morente, el día 2 de julio, en Buitrago del Lozoya, celebrando el 25 aniversario del Museo Picasso-colección Eugenio Arias.
  http://www.rtve.es/noticias/20080520/cantaor-enrique-morente-canta-poemas-picasso-su-ultimo-disco-pablo-malaga/58230.shtml

 • Jaume Maymó
  juliol 9, 2010

  Enrique Morente, autor de \”Pablo de Málaga\”, dedica su concierto de Buitrago del Lozoya a \”El barbero de Picasso\” (Eugenio Arias).
  http://www.larazon.es/noticia/8747-morente-cubista

 • Jaume Maymó
  maig 3, 2010

  Per celebrar el 25è aniversari del Museu Picasso de Buitrago del Lozoya, l’Ajuntament d’aquest poble ha inaugurat una “sala d’exposicions”, amb la mostra “El barbero de Picasso” (hi podem veure documents, fotografies i també algunes obres inèdites, com els dibuixos damunt de pàgines del diari ABC), i ha obert unes noves instal·lacions per a la Biblioteca municipal, que té un fons important dedicat al pintor.

 • Jaume Maymó
  maig 4, 2010

  “El barbero de Picasso”
  http://bit.ly/bKjrRO

 • Jaume Maymó
  maig 3, 2010

  Crec important destacar que amb motiu d’aquest aniversari, el 25è (!) de la inauguració del Museu Picasso de Buitrago del Lozoya, se celebrà el passat dia 5 de març el “ENCUENTRO de Museos monográficos de Picasso” amb la participació dels directors o representants dels museus i centres de l’estat espanyol dedicats a l’obra de Picasso, inclós, lògicament, el Museu de Barcelona.
  Com a conclusió d’aquesta trobada o ENCUENTRO, es va aprovar la creació d’una pàgina digital (web) per visualitzar i donar a conèixer la geografia picassiana a l’ampla pell de brau i mirar d’establir camins de col·laboració entre aquests museus i centres, repetint també aquestes trobades iniciades fa dos o tres anys a Horta de Sant Joan.

 • Jaume Maymó
  maig 3, 2010

  Per celebrar el 25è aniversari del Museu Picasso de Buitrago del Lozoya, l’Ajuntament d’aquest poble ha inaugurat una “sala d’exposicions”, amb la mostra “El barbero de Picasso” (hi podem veure documents, fotografies i també algunes obres inèdites, com els dibuixos damunt de pàgines del diari ABC), i ha obert unes noves instal·lacions per a la Biblioteca municipal, que té un fons important dedicat al pintor.

 • Jaume Maymó
  setembre 20, 2010

  http://www.buitrago.org/video-sobre-la-exposicion/
  Video explicativo sobre la exposición “El barbero de Picasso” .
  Recuerda que aún puedes visitarla hasta el 1 de octubre.
  Eugenio Arias, además de ser amigo de Pablo Picasso, donó a su pueblo natal, Buitrago del Lozoya, las piezas que dieron lugar a su Museo Picasso.
  Su hijo, Pedro Arias, ha venido desde París para explicarnos de primera mano las diferentes piezas que componen la exposición “El barbero de Picasso”, y anécdotas que hay detrás de cada pieza. Una exposición sobre la amistad entre estos dos hombres.
  El Ayuntamiento de Buitrago del Lozoya ha preparado este video.

 • Jaume Maymó
  desembre 4, 2010

  HACIENDO CAMINOS. Colección de arte contemporáneo en homenaje a Eugenio Arias, el barbero y amigo de Pablo Picasso.
  http://www.facebook.com/event.php?eid=180562985287228

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *