La feina oculta en la creació d’una exposició

La nostra darrera exposició, Imatges secretes. Picasso i l’estampa eròtica japonesa, ha estat premiada per l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA) en l’apartat “Exposicions d’investigació històrica”. La cerimònia de lliurament dels Premis ACCA 2009 va tenir lloc el 23 de març al Macba. Vam recollir el premi el director del museu, Pepe Serra, i els dos comissaris, Ricard Bru i Malén Gual. Aquest premi ha suposat un gran reconeixement al treball realitzat, al mateix temps que un estímul per seguir investigant en la mateixa línia. Ens sentim com en un somni. No només hem après i ens hem divertit treballant en aquest projecte, sinó que l’exposició ha resultat un èxit de crítica i de públic i a més ens han concedit el prestigiós Premi ACCA que hem recollit amb tanta il·lusió.

Premi ACCA Premi ACCA
El director del Museu Picasso i els comissaris de l’exposició Imatges secretes agraint el premi.
Macba, 23 de març de 2010. Foto: Teresa Sala

Però el premi no és només per als comissaris i el director, és un premi per a tot l’equip del Museu Picasso. Les exposicions són el resultat d’un treball col·lectiu, en què els comissaris són una part que, sense les altres, no aconseguiria el resultat desitjat. És un treball en equip, organitzat i ensamblat per la direcció, en què algunes tasques, no per menys visibles, són menys importants.

El coordinador de l’exposició treballa estretament amb el comissari, i s’encarrega de tota la gestió dels préstecs, dels contactes amb els col·leccionistes i prestadors, d’harmonitzar les tasques de diferents departaments, d’ordenar i gestionar el muntatge, i en moltes ocasions assumeix tasques de documentalista i fins i tot de comissariat.

L’editora i responsable de publicacions del museu vetlla per assolir l’excel·lència en la publicació del catàleg. Freqüentment d’autoria col·lectiva, cal orquestrar la seva coherència interna, sense repeticions ni llacunes, sense errors i amb cites exactes. Juntament amb els comissaris i el dissenyador, l’editora procura ordenar i fer comprensible la tesi que es pretén demostrar. En moltes ocasions, el seu grau d’implicació transcendeix de les seves pròpies funcions i col·labora en la recerca d’aquelles peces tan importants, com difícils de trobar.

Diploma

Els responsables de l’arxiu i la biblioteca, i especialment l’arxiu fotogràfic, ajuden els comissaris en la recerca de documentació, posen al seu abast les fonts guardades al museu i faciliten els contactes i demandes amb altres institucions. Sovint també elaboren la bibliografia que tanca el catàleg.

Un cop al museu les obres cedides en préstec, el treball recau sobretot en dos departaments: registre i conservació preventiva. El departament de registre s’encarrega dels moviments de les obres tant externes com del museu. Les “doctores” (així anomenem a les restauradores, ja que són elles les que diagnostiquen i sanen a les obres d’art) analitzen l’estat de les obres en arribar i prenen les mesures pertinents perquè siguin retornades en el mateix estat de conservació, controlant rigorosament les condicions de temperatura i humitat. Assessoren als comissaris sobre la idoneïtat de la col·locació de les peces i resolen els problemes derivats de la fragilitat d’algunes obres.

Sense difusió no hi ha afluència de visitants. El museu ha de comunicar l’exposició al públic i atraure’l perquè vagi a visitar-la, ja que sense la seva assistència, el nostre treball es converteix en vacu i inútil. El departament de premsa i comunicació, el webmaster cobren especial importància en aquest moment, ja que són ells els que amb la campanya de premsa, de publicitat, l’edició de materials, la web de l’exposició i la dinamització en les xarxes socials, motiven als usuaris a descobrir el museu o apropar-s’hi de nou. Així mateix l’àrea d’activitats programa visites, conferències, tallers per tal d’aconseguir una mirada més en profunditat i aproximar l’exposició a nens i adults. I el departament de gestió de públics organitza la logística de visites i l’atenció als visitants.

I tot això és possible gràcies a altres àrees menys visibles, però primordials: el departament de contractació, que s’encarrega de la redacció i execució dels convenis inter-institucionals i dels contractes amb empreses prestatàries de transport, seguretat, disseny, muntatge, etc., el departament d’administració, que tramita els pressupostos i factures, accelerant el més possible el procés i assessorant als tècnics en les qüestions administratives; l’àrea de producció, que intervé en l’execució del muntatge i facilita el treball dels proveïdors externs i finalment el departament de seguretat que es preocupa de la protecció d’obres i persones.

Un gran treball col·lectiu. El nostre agraïment al jurat i a tot l’equip del museu.

Malén Gual
Conservadora i co-comissària de l’exposició Imatges secretes

2 Comments
 • Mar
  març 30, 2010

  Moltíssimes felicitats! Realment l’exposició era molt interessant. Esteu fent una tasca impressionant. Felicitats a tot l’equip!

 • Museu Picasso
  abril 1, 2010

  Moltes gràcies, Mar, en nom de tot el museu. Estem preparant noves exposicions i activitats i conèixer les vostres opinions ens ajuda (ei, les crítiques també;)

 • Teresa-M. Sala
  març 26, 2010

  Després de llegir la crònica de la Malén Gual, il·lustrada per sorpresa amb fotografies meves, sobre el ben merescut premi ACCA reitero les meves FELICITACIONS a la tasca d’equip. Una exposició té molts invisibles i arriba a bon port si, com en l’àmbit esportiu, tothom treballa de forma cohesionada. I el gènere expositiu requereix recerca, creativitat, rigor, i sobretot treball, ingredients que s’han de combinar amb una mica de sort també. Va ser un plaer visitar-la, assaborir-la i en aquest moment recordar-la amb el catàleg que queda com a memòria de la mediació. Espero que continueu per aquesta mateixa línia… Teresa-M. Sala

 • Museu Picasso
  març 27, 2010

  Moltes gràcies en nom de tot l^equip del Picasso, Teresa, per les teves paraules.

 • Museu Picasso
  març 27, 2010

  Moltes gràcies en nom de tot l^equip del Picasso, Teresa, per les teves paraules.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *