Els usuaris tenen la paraula: 8 mesos de blog al Picasso 2.0

Ja entrarem en detalls i xifres en un proper article. Avui us volem cedir la paraula a vosaltres, els usuaris del blog. Us agraïm molt a tot@s els que heu dedicat uns minuts a fer-nos saber la vostra opinió. Reproduïm a continuació alguns dels comentaris en la llengua original en què han estat fets i sense fer-hi modificacions lingüístiques a fi de preservar l’espontaneïtat de l’expressió.

Els nostres visitants, virtuals i presencials, provenen de tot el món i comenten qualsevol aspecte que hem anat ressaltant durant els últims mesos a través de les xarxes socials. Aquesta internacionalitat s’ha vist molt ben reflectida en la participació al concurs Fes-te fauvista!, tal com diu la Cristina: “(…) El que és molt curiós és també veure la procedència d’aquestes fotos, i comprovar la difusió internacional del Museu i de les seves iniciatives. Enhorabona.

Alguns feliciten amb poques paraules “Fantàstic!!!” (Olga) comentant la nova presentació de Las Meninas i d’altres són una mica més explícits “Gran trabajo el del Museo Picasso, no importa repetir visita en cada temporal. Y las Meninas la estrella; lástima del color de la pared, que no resalta tan fantástico legado. Felicidades.” (José).

També ens arriben veus més crítiques, com la d’en Miquel “M’agradaria anar moltes vegades al Museu Picasso, però cada cop que passo per davant m’esgarrifo de pensar amb la cua que tindre que fer…potser d’hores. No es podria muntar quelcom per facilitar l’entrada a la gent que estimem l’art a la nostra ciutat i que no som turistes ????” S’han pres mesures per millorar la gestió de públics, tot i així encara es poden veure cues a les jornades de portes obertes o en períodes concentrats de vacances, però ja són una gran majoria els dies sense cua.

Hi ha escrits que conviden a opinar més que d’altres, tal com per exemple l’article sobre l’accessibilitat dels museus que comenta en Quim “Tenim molta feina per fer, i la feina va més enllà de l’adaptació de les nostres museografies, cal incorporar als nostres plantejaments més profunds i primers la ‘universalitat’ de les nostres propostes i accions (…).

El tema que genera més opinions i comentaris és, sens dubte, els museus a la web 2.0. La Verònica comenta: “Hi he arribat des de la web del museu. He clicat pensant que només seria un blog amb infos i m’ha sorprès veure que aquest text i els anteriors tenen tanta substancia i tant parlen de coses de portes endins com fan reflexió de temes d’interès general. Hi tornaré, segur. (…)” o en Jonathan que comparteix la següent opinió “(…) I’d like museums acted everywhere more as participatory platforms than merely information providers. As far as I can see, the Picasso Museum is well on its way! Thank you”. La Beatrice d’Itàlia ho expressa a la seva manera “Bello….un’ idea, un progetto di museo diverso, non solo contenitore ma propulsore di idee…devo conoscere il direttore!

O bé un article sobre els blogs de museus, tema sobre el qual l’Iván opina de manera diferent a l’exposada i també ho comparteix amb la comunitat “Jo no ho trobo tan greu que un museu no tingui blog… està molt bé el món de les xarxes socials, però tot té un límit i a vegades satura. Un blog corre el perill que arriba un moment que es diuen coses per dir o es deixa de dir i mort. Existeixen alternatives més atraients en el món de les xarxes socials que els blogs.” Respectar les opinions ens fa reflexionar i avançar encara més en la nostra tasca d’apropar el museu als visitants. És per això que busquem generar debat, per exemple, plantejant si el físic i el virtual són dos mons antagònics o són més aviat complementaris. L’Ernest opina “Virtual i presencial són ja avui mons no paral·lels sinó complementaris; gairebé tots al llarg del dia anem entrebarrejant accions als dos, el virtual forma part de la quotidianitat. Els museus, amb l’extensió virtual poden enriquir i amplificar moltíssim l’experiència i coneixement. (…)”.

A part de fomentar la reflexió sobre temes clau que concerneixen als museus avui dia, un dels nostres objectius és mostrar facetes poc conegudes del museu, tal com els processos que es necessiten per realitzar una exposició. Aquest tipus d’articles ha generat un grapat de comentaris positius, com per exemple: “Quina bona idea explicar el procés, no ho havia ensopegat en cap web. Em sembla molt interessant i diu molt del desig que expresseu al blog d’explicar com es treballa al vostre museu. I ensenyar les imatges descartades, magnífic!. Per cert, jo també hauria triat la més fauve de totes, l’autorretrat” (Xavier sobre la campanya de comunicació de l’exposició Kees van Dongen), o bé “Nice way of bringing the exhibition near to the public. Love the pictures & video. Hope to be able to come to Barcelona to see the exhibits.” (Fiona sobre els “secrets” darrere l’exposició Imatges secretes. Picasso i l’estampa eròtica japonesa).

Els nostres visitants també comparteixen sensacions personals, tal com l’Alejandra després d’haver visitat l’exposició sobre Picasso i l’estampa eròtica japonesa “He ido a la exposición no muy convencida y he salido encantada: despliegue de arte, ingenio y atrevimiento en Picasso y en los artistas japoneses y también arte, ingenio y atrevimiento en el montaje expositivo. Gracias por una buena experiencia en el museo.” O una visita a l’exposició Kees van Dongen “Uauu!! quina passada! Respires l’ambient que es vivia al del Paris de principis del XX; van Dongen, Toulouse, Picasso, Gauguin, Gris, Modigliani…” (Laura).

Per acabar, l’Oscar ho resumeix: “Extraordinario. Su trabajo on-line es muy agradable, invita a volver a entrar, aporta belleza y conocimiento, da paz al espíritu. Su blog es fantástico en su contenido y se agradecen muchísimo los links con que salpican los textos. Gracias !!!

Què ens falta encara per aconseguir al blog? Més comentaris!

S’entén que costi perquè requereix un cert esforç, anem mancats de temps o potser l’entorn “museu” tira enrere. Però de debò que creiem que tots els comentaris aporten valor afegit: les opinions, les sensacions, les crítiques, les felicitacions…L’important és connectar (amb el museu, del museu cap als visitants, els usuaris entre ells) i participar en la comunitat. Gràcies a tot@s i seguim animant-vos a enviar els vostres comentaris. Només podem millorar si sabem el que sentiu i opineu lectors i visitants.

Redacció del museu

Què opineu sobre el blog del Museu Picasso?
Hi ha altres temes que voleu que tractem?

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *