L’art actual entra al museu

Aquest gener m’he incorporat al Museu Picasso per assumir la direcció de Programes Públics, l’àrea que engloba serveis culturals, educatius i la web. Estic realment entusiasmada amb formar part de l’equip del museu en un moment ple d’energia i de projecció de futur, i és una gran satisfacció aportar coneixements, imaginació i treball al seu desenvolupament. Ja us aniré fent partícips de com es configura aquest departament i de la tasca de tot l’equip.

Us volia parlar d’una de les primeres activitats amb què m’he trobat, la col·laboració entre el MACBA i el Museu Picasso en el marc de l’exposició retrospectiva que el MACBA presenta de l’artista canadenc Rodney Graham.

En la trajectòria de Rodney Graham, Bartomeu Marí, director del MACBA, destaca l’exploració de convencions en l’art contemporani, com les que giren entorn la figura de l’artista. Sovint s’hi inclou a si mateix com a actor principal en les seves obres, representant estereotips d’artistes en sofisticades postes en escena. Altres convencions sobre les que reflexiona són les que es posen en evidència en contraposar l’alta cultura i la cultura popular, que a voltes s’alimenten l’una de l’altra i fan de mirall de les convencions socials i culturals.

L’exposició, comissariada per, Friedrich Meschede, està estructurada en diversos àmbits: una zona de biblioteca-arxiu que explora la relació amb la literatura; una instal·lació que, evocant el títol de l’exposició A través del bosc, presenta la llum com a element de salvació; diverses sales amb treballs en fotografia, film i vídeo, alguns dels quals no s’han mostrat en molts anys, i que giren entorn elements d’apropiació i de relació entre el popular i el culte; i una àrea que explora la identitat i la figura de l’artista. L’exposició acaba amb la sèrie de pintures Picasso, My Master, realitzada al 2005, on en un moment de reflexió sobre les limitacions de l’art conceptual en el qual Graham ha circumscrit sempre la seva obra, va iniciar una exploració sobre els llenguatges de la pintura, prenent com a referent l’obra de Pablo Picasso.

On acaba aquesta magnífica exposició s’inicia una altra proposta, ara al Museu Picasso. A partir de l’idea d’un diàleg amb obres de Picasso, es desenvolupa la proposta Possible Abstractions, on Graham ha creat un projecte específic per al museu. A partir d’una tira còmica dels anys cinquanta, que qüestiona temes com el significat en l’art contemporani i els estereotips en l’art de les avantguardes, l’artista treballa el tema del llenguatge de l’abstracció, d’una manera irònica i plena d’humor, i s’inspira també en els dibuixos que el mateix Pablo Picasso feia en portades de revistes similars, alguns exemplars dels quals formen part de la col·lecció del Museu.

Per a nosaltres aquesta és una primera exploració en la inclusió del treball d’artistes en actiu en el programa del museu, i estem satisfets de haver-ho fet amb la col·laboració del MACBA i la complicitat de Rodney Graham. Esperem que vingueu a visitar-la i ens agradaria rebre els vostres comentaris.

Anna Guarro
Programes Públics

Què us sembla que al Picasso exposin artistes actuals?


1 Comment
  • Oscar
    febrer 13, 2010

    Anna, una alegría retrobar-te i desitjar-te molta sort!

    Òscar

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *