El Picasso a la Catosfera 2010

Aquest nom de Catosfera, que a alguns pot sonar com a estratosfera i que juga amb la conjunció de Catalunya i blogosfera -com es coneix l’univers dels blogs-, designa la trobada de reflexió i anàlisi que bloggers i altres usuaris i protagonistes de les xarxes socials a Catalunya celebren cada any. La Catosfera 2010 ha tingut lloc els dies 29 i 30 de gener a la fàbrica Roca Umbert de Granollers, i aquesta ha estat la tercera edició.

El Museu Picasso va participar a la taula rodona de Cultura i xarxes socials, moderada per l’escriptor i blogaire Toni Ibáñez. Compartíem taula amb Lucía Calvo del CCCB i Teresa Fèrriz de UOC-Lletra. L’hora i mitja de durada es va fer curta per tractar els diferents aspectes, valors, dificultats i reptes de futur de cadascuna de les tres institucions en el món 2.0, així com les experiències i preocupacions dels assistents presencials, més les dels qui participaven en directe via Twitter. Ha estat una experiència interessantíssima i la veritat és que per més 2.0 que siguem, la trobada presencial segueix estant carregadíssima de valor afegit.

catosfera

Entre d’altres qüestions es van tractar com travar millor l’activitat presencial i la virtual oferta pel museu, les raons que fan aconsellable desplegar-hi una presència 2.0 activa, com posar en valor els continguts generats pels usuaris –les “audiències creatives” de què parla Manuel Castells, ens recordava Teresa Fèrriz–, el canvi organitzacional que comporta l’adequació a les xarxes socials no solament en la manera de fer difusió, sinó en les mentalitats i els hàbits de treball i una mica el tema de drets, que donaria per si sol per a una sessió monogràfica.

Sergio Cortés em va fer després una reflexió que l’encerta de ple: les institucions, en general, estem en la fase inicial de desplegament 2.0, en què encara tendim a fer que la nostra presència a les diverses xarxes socials és molt d’emissor a receptors, però que no hem aconseguit realment potenciar/provocar una comunicació multidireccional, de construir comunitat, d’impulsar la co-creació (no fer per a sinó amb els usuaris), de participació i col·laboració actives per part dels usuaris. Aquest serà el punt cap on adreçar els esforços d’ara endavant, almenys des del Museu Picasso ho intentarem!

Aquesta i les altres sessions (periodisme, emprenedors 2.0, etc) es van poder seguir en directe per Internet. Els vídeos de cadascuna ja són disponibles a www.cdigital.cat. També a Twitter es pot seguir el fil de la discussió que es va produir durant i després de les sessions si feu la cerca per #cdigital2010. En podeu llegir bones ressenyes sobre les jornades als blogs de Gemma Urgell i Ricard Espelt i continuar-hi la discussió allà o als comentaris d’aquí mateix.

Conxa Rodà
Coordinació de projectes

Quines qüestions us semblen que seran les crucials al 2010 en les xarxes socials?

1 Comment
 • Aranu V.
  febrer 16, 2010

  La taula va ser molt intressant. Penso q al 2010 será encara mes gran l-explosio 2.0 i q caldra anar pensant en continguts i aplicacions mobils 2.0

 • Ricard Espelt
  gener 9, 2010

  Gracias por la referencia…os aconsejo una visita al talkingabout que gravamos con Conxa Rodà y Albert Sierra.

  http://www.theplateishot.com/lang/es/cultura-20/

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *