Amor a primera vista: com s’escull la coberta d’un catàleg

Imagineu que passegeu per una llibreria amb catàlegs d’art sense buscar res de precís. El primer que us crida l’atenció, entre tots els llibres que hi ha, —ja de lluny, fins i tot abans de poder-ne llegir els títols— són les coloraines de les cobertes. Reproduccions d’obres conegudes, detalls intrigants, estils familiars, tipografies indesxifrables… Us acosteu a una taula, prop dels prestatges, i agafeu un catàleg. Sabríeu dir-nos què és el que us ha atret? Què ha fet que agafeu aquest i no un altre? Si la coberta hagués estat diferent, l’hauríeu fullejat igualment? Quan l’heu obert, la impressió que us havia fet la coberta ha quedat confirmada o l’interior us ha decebut?

Nosaltres creiem que en els catàlegs, com en la resta de llibres, la coberta és l’esquer que llancem al lector, el cant de sirena que volem que l’atrapi. Triar-ne una i no una altra no és simplement una qüestió de gust. Posant-ne una de concreta decidim què us volem explicar, què pretenem destacar del que hi ha dins, què pensem que us cridarà l’atenció.

Coberta definitivaCoberta possible 1Coberta possible 2

1 Coberta del catàleg de l’exposició Oblidant Velázquez. Las Meninas. Jason Ellams
2 i 3 Altres propostes gràfiques descartades. Jason Ellams

Massa clàssica? Massa críptica? Elegant? Agosarada? Massa òbvia? S’interpretarà bé? Lliga amb la línia del nostre museu? Es veurà passada d’aquí uns anys? Aquestes i moltes altres preguntes ens fem quan estem decidint quina serà la coberta del catàleg en el qual estem treballant.

Coberta catàleg Imatges Secretes imatges secretes2 imatges secretes

1 Coberta del catàleg de l’exposció Imatges Secretes. Nino Cabero
2 i 3 Altres propostes gràfiques descartades. Nino Cabero

De vegades aquesta tria s’allarga durant setmanes. En d’altres ocasions hem escollit decididament en la primera reunió. Sovint demanem als dissenyadors que treballen amb nosaltres que ens presentin opcions diferents, que no es limitin a posar en imatge una idea que els hem donat, que s’arrisquin a oferir visions fins i tot contradictòries. Ningú com ells, que porten mesos treballant en el projecte, coneix les possibilitats expressives d’algunes imatges o el poder de la tipografia. Sort en tenim de la seva paciència i professionalitat quan la tria esdevé complicada.

Però la coberta no és només imatge o tipografia. La coberta és quelcom que toquem, és una part fonamental del cos físic del llibre: l’embolcalla, el defineix, n’és el suport. Per tant, el format, els materials que triem, si fem una rústica o una tapa dura, si hi afegim una sobrecoberta o no… com posarem el títol al llom, com serà aquest… si escriurem o no algun text per a la contracoberta… Tot això té un significat precís, vol dir alguna cosa, i és segur que genera moltes i molt diferents sensacions entre els visitants de l’exposició que compren els nostres catàlegs.

Marta Jové
Publicacions

Us sembla que la tria en els dos casos ha estat encertada? Vosaltres quina coberta haguéssiu escollit per a cada exposició?

9 Comments
 • George
  febrer 16, 2010

  For the Meninas cover I’d also have chosen the first one: the figure leaving (or entering?)the room, peering from the curtain, barely insinuated has always intrigued me.

 • George
  febrer 16, 2010

  For the Meninas cover I’d also have chosen the first one: the figure leaving (or entering?)the room, peering from the curtain, barely insinuated has always intrigued me.

 • Jaume Maymó
  febrer 15, 2010

  benvolguda MARTA, si parlem de les cobertes dels catàlegs i, en concret, de l\’amor a primera vista, tinc una \”mala\” experiència amb el Museu Picasso! l\’any passat vaig anar expressament un dia a la llibreria del museu per comprar un catàleg per regalar a un amic, el Quique de Buitrago. quina va ser la sorpresa? quan per vacances, vam obrir el paquet, el catàleg intitulat \”PICASSO. TOROS Y TOREROS\”, com així està escrit a la coberta i al llom, és en versió catalana i no en castellà com havia sigut la meva intenció. sense obrir el llibre, no hi ha cap referència que digui res de la llengua (!?).
  anècdotes apart, em semblen molt bé els teus comentaris i el fet d\’obrir o encetar aquest diàleg públic sobre la importància del disseny de les cobertes dels catàlegs. la 3ª proposta gràfica em sembla més un anunci de revista (hi ha molta informació), la 2ª la trobo potser massa \”abstracta\” i, segurament, també escolliria la 1ª, que centra l\’atenció i és força suggerent al contraposar la il·lustració japonesa al nom del pintor. expressions.

 • montse huguet valle
  febrer 15, 2010

  Marta Jové¡¡¡¡¡Hola…¡ m´h agradat motl el que has escrit. La portada que més m´ha agradat és la del mig, la de la cara. la de la meninas¡¡
  un petonàs

 • Mònica
  febrer 16, 2010

  El catàleg d’Imatges Secretes… un catàleg preciós. M’ha agradat aquest article d’amor a primera vista

 • Sergio Cortés
  febrer 16, 2010

  Un artículo super interesante!! me ha gustado mucho!! curioso!!

 • Pepa Novell
  febrer 16, 2010

  Hola Martona!!!
  M’encanta haver de llegir coses que no tenen res a veure amb el que jo faig, aixi em prenc un “break”.
  Del cataleg “Oblidant Velazquez” definitivament el numero 1, sense cap mena de dubte. Del cataleg “Imatges secretes” el numero 3. Pero es clar, aquesta es la meva opinio, molt i molt personal!!! Perdo per no posar cap accent, els teclats americans em tenen consumida!!!
  Molts petonets californians!!!

 • Pere
  febrer 16, 2010

  Quina sort que tenen els catàlegs del Museu Picasso: se’n cuida algú que estima i sap estimar els llibres!

 • Marta Jové
  febrer 17, 2010

  Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris. És molt interessant veure quins han estat els vostres “amors a primera vista”.
  Pere, és fàcil estimar els llibres en un lloc com el Museu.
  Jaume, sovint és difícil integrar a les cobertes una menció a la llengua sense “espatllar” el disseny. En general ens decantem per enganxar una pegatina en el retractilat, però intentarem tenir més present aquest problema que et va afectar a tu.
  Espero que seguiu de prop els nostres propers catàlegs i ens feu arribar les vostres impressions.

 • Sonia NavvabAkbar
  febrer 18, 2010

  Me he enamorat de la segona opcio per la portada de les imatges secretas!

  Cuatro trazos sobre un fondo blanco… busco cosas y puedo imaginarme muchas cosas. En definitiva estas lineas (curvas) hablan conmigo y yo me pregunto: como una imagen tan sencilla puede ser tan relajante e intrigante a la vez?
  Enhorabuena para el diseniador y la editora.

 • George
  febrer 16, 2010

  For the Meninas cover I’d also have chosen the first one: the figure leaving (or entering?)the room, peering from the curtain, barely insinuated has always intrigued me.

 • Anna Noëlle
  febrer 25, 2010

  M\’agrada molt el tema que heu tocat, perquè sempre hi ha una motivació conscient o inconscient quan toquem, agafem, comprem un llibre en una llibreria… A mi, personalment, m\’agrada més el del Picasso eròtic. Trobo que la coberta és molt suggerent…

 • Margarita Jové
  abril 25, 2013

  A la millor germana del mon segueis sempre aixi petonets

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *