Màlaga – Barcelona: els dos Museus Picasso intercanviant experiències educatives

La millor manera de conèixer com es treballa a d’altres museus i intercanviar-hi coneixement i experiències és fent-los una visita, de manera que els Serveis d’Educació i d’Activitats del Museu Picasso de Barcelona vam decidir anar al Museu Picasso de Màlaga, que porta ja anys treballant en aquest servei i en d’altres, molt interessants, com les visites per a diferents col·lectius amb algun tipus de discapacitat.

Les visites es basen sobretot en la participació dels visitants, enfront a la idea típica d’explicació / monòleg del guia-educador. Aquest canvi radical del protagonista de les visites dóna com a resultat posar en valor la paraula del visitant, el seu punt de vista i la seva experiència davant del quadre, fent que sigui una visita amena, dinàmica i participativa.

Per concretar una mica més, us direm que fan servir el mètode d’Estratègies de Percepció Visual, és a dir, que s’utilitza l’art com a mitjà per ensenyar els alumnes (o visitants) a pensar i a desenvolupar les capacitats comunicatives, així, com per iniciar-los en la percepció visual. L’educador/a durant la visita, actua com a moderador, sense aportar informació o opinió. A través de fomentar la participació dels alumnes a través d’unes preguntes fomenta la curiositat i la recerca d’informació.

Aquest tipus de visita s’aplica a tots els col·lectius, tant educatius com de visites guiades, incloses les persones amb necessitats especials. Per exemple, la que vam fer amb un grup de persones amb visibilitat reduïda, en la qual la única diferència, és que hi ha més descripció del que estem observant, però sempre entre la col·laboració de tots.

malaga_blog

Els equips d’Educació i Activitats dels Museus Picasso de Barcelona i de Màlaga

La visita amb persones amb problemes medul·lars la vam fer a l’exposició temporal, Sophie Taeuber-Arps. Caminos de vanguardia. Dona, pintora, ballarina, escenògrafa, dibuixant, dissenyadora, performer, arquitecta, artesana, professora… resumint, sorprenent. Us animem a descobrir-la.

El que vam poder comprovar és que realment desperten aquest impuls de recerca i de descoberta a través de la mirada a l’art. Els participants valoren molt positivament aquest tipus de recorregut, perquè se’ls involucra en la comprensió del que estan veient i se’ls ajuda a desenvolupar un pensament creatiu.

A part de fer el seguiment de vàries visites d’alumnes de primària i de secundària, i de visites per a persones amb visibilitat reduïda i persones amb problemes medul·lars, també vam intercanviar idees, com ara el nostre programa d’activitats dirigides al públic local, (com els Diumenges al Picasso), o dels projectes de col·laboració tant a nivell de barri com a nivell de centres, (Eina, Escola Deià, Escola Massana, Facultat de Belles Arts i l’Institut d’Estudis Fotogràfics ) i altres que han donat bons resultats i que han aportat noves mirades a la col·lecció del museu.

Tot plegat va ser una gran experiència i un intercanvi de maneres de fer que ben segur que serà fructífera.

Marta Iglesias i Maria Alcover
Depts. D’Activitats i d’Educació

3 Comments
 • Gerard
  gener 13, 2010

  Està bé això de col·laborar en comptes de competir.Mentre llegia, he pensat q seria 1 bona iniciativa fer entre els 2 museus algun projecte conjunt, ja sigui educatiu o només online

 • Redacció museu
  gener 14, 2010

  Moltes gràcies Gerard per la teva aportació. És ben cert que actualment és imprescindible un treball col·laboratiu entre els museus per tal d’aconseguir una bona línia de treball, fet positiu, sens dubte, per a tots els actors involucrats en el procés.
  Salutacions.

 • Jaume Maymó
  febrer 15, 2010

  Com bé sabeu més d’un company del Museu Picasso de Barcelona, tinc una certa debilitat pel encara desconegut Museu Picasso de Buitrago del Lozoya (www.madrid.org/museo_picasso) que el proper dia 5 de març celebrarà el seu 25è aniversari. Tot valorant el vostre treball i el gran salt que heu fet tot l’equip, voldria passar-vos la nota enviada el passat mes de gener als amics i amigues de Buitrago que treballen o col·laboren (tècnic responsable del museu, mestres de l’escola, bibliotecàries municipals, …) amb aquell Museu Picasso-Col·lecció Eugenio Arias:

  “estimad@s tod@s,
  después de la gran nevada de ayer tarde, espero que el “nuevo” curso laboral y escolar haya empezado bien para tod@s, con la bufanda y los guantes puestos.

  he recibido una nota del Museo de Barcelona y me sirve de excusa para escribiros y seguir así en contacto con tod@s vosotr@, a pesar de la distancia y la nieve.

  creo que es interesante conocer como se estan dando pasos importantes para intercambiar experiencias entre los distintos centros o museos picassianos y la nota adjunta es una pequeña muestra de ello.

  también quería comentar que el Museo Picasso de Barcelona, además de su web, tiene un blog (http://www.blogmuseupicassobcn.org), en el que participa prácticamente todo el personal del museo con notas o informes de gran interés, y una página en el facebook (http://www.facebook.com/MuseuPicassoBarcelona) que recomiendo para participar e incluir comentarios, notas, sugerencias, fotos, etc. etc..
  es una puerta abierta que tenemos y vosotr@s sabeis mejor que yo lo que representan hoy las nuevas redes sociales para establecer nuevas relaciones.
  muchos recuerdos y un abrazo a tod@s, Jaume”

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *