21 imatges del que ha estat el 2009 del Museu Picasso

Revisant el 2009, de què podem dir que estem orgullosos? Del nombre de visitants? És important, és clar, però no per damunt d’altres aspectes, encara que, naturalment, valorem i agraïm les nombroses visites que rebem.

Però del que estem més orgullosos és d’haver impulsat el programa educatiu, d’haver produït unes exposicions temporals que, fruit de la recerca, han aportat nou coneixement sobre l’obra picassiana, d’haver renovat la presentació museogràfica de la sèrie de Las Meninas, d’haver restaurat els sostres del palau Aguilar, de l’increment de préstecs d’obres a exposicions internacionals, d’haver començat les obres del nou edifici que allotjarà els serveis de Coneixement i Recerca, d’haver posat la col·lecció online d’haver renovat els espais de seguretat amb tecnologia puntera, del projecte amb l’escola EINA d’interpretació del quefer del museu per via de la il·lustració, d’haver pràcticament acabat amb les cues, d’haver col·laborat a impulsar la Comissió de Cultura del Pla Comunitari del Casc Antic, d’haver augmentat les adquisicions dels fons del museu, d’haver diversificat l’oferta d’activitats i amb òptica pluridisciplinar, d’haver entrat activament a les xarxes socials o 2.0, d’haver convidat a experts internacionals i del país a col·laborar amb el museu.

Us en presentem aquí un resum gràfic en 21 imatges, 21 aspectes o accions de les moltes que s’han dut a terme, a les quals tot l’equip hi ha dedicat molt d’esforç i il·lusió.

Tot plegat, el museu ha programat més de 700 activitats, seguides per 22.000 participants i ha comptat amb 1.393.357 visites.

muntatge1_nums

1.- Portes obertes al museu per la Mercè 09. Visitants a una sala de Las Meninas, presentada amb una nova museografia: disposició cronològica de tota la sèrie, nou audiovisual, nova retolació i parets pintades de nou amb nova gamma cromàtica. Foto: Jordi Mota.

2.- Vista de la nova instal·lació de “Las Meninas“, a la sala 12, juntament amb el dibuix preparatori fet per Picasso al 1957, el dia abans d’iniciar la sèrie, i generosament donada al museu el 2009 per Catherine Hutin, filla de Jacqueline Picasso. Foto: Jordi Mota.

3.- Pablo Picasso. Esbós per a “Las Meninas”. Llapis de color sobre paper. MPB 113.292. Dibuix preparatori fet per Picasso al 1957, el dia abans d’iniciar la sèrie, i donada al museu el 2009 per Catherine Hutin, filla de Jacqueline Picasso.

4.- Christopher Green, comissari de l’exposició, i Pepe Serra, director del museu, presentant l’exposició Objectes Vius. Figura i Natura morta en Picasso, oberta fins l’1 de març de 2009 i que ha rebut més de 160.000 visitants. Foto: Ronald Stallard.

5.- Vista d’una de les sales de l’exposició Objectes vius. Figura i Natura morta en Picasso. Foto: Ronald Stallard.

muntatge2_nums

6.- Jocs educatius. A la imatge, jugant a una adaptació del Joc de l’oca amb obres del fons del museu.

7.- Taller d’Hivern, Animalades: confecció de màscares a partir de l’obra picassiana de la col·lecció del museu.

imagen-6_amb-nums

8.- Preparant el muntatge de l’exposició Kees Van Dongen. A la imatge, una restauradora calibrant una obra.

9.- Una visitant a l’exposició Kees Van Dongen, seguint les explicacions del conferenciant John Klein. Foto: Lafotografica.

10.- Taller de xilografia i paper japonès, a càrrec de Tatsuya Mitani i Maribel Mas. A la foto, Tatsuya Mitani orientant l’aprenentatge d’una participant al taller. Foto: Jordi Mota.

11.- Minuciós treball d’un equip multidisciplinar, format per restauradors especialitzats en fusta policromada i en documents gràfics. La intervenció de restauració del sostre d’una sala de la planta baixa del Palau Aguilar ha posat al descobert un ric repertori decoratiu.

muntatge4_nums

12.- La Mercè 09 al museu. Foto: Jordi Mota. Les cues per entrar al museu han passat a ser l’excepció que pràcticament només es produeix en dies de portes obertes i jornades festives.

13.- Mostra Repensar el Picasso. Presentació dels treballs realitzats pels estudiants del Curs d’Il·lustració Creativa i Tècniques de Comunicació d’Eina, Escola de Disseny i Art, que van interpretar per via de la il.lustració diferents aspectes de la vida del Museu Picasso.

14.- Aplicació de la pistola de fluorescència de raigs X per a la identificació dels diferents elements metàl·lics d’una escultura en bronze.  A la imatge, estudi radiogràfic de l’escultura de Picasso Cap de Fernande, de 1906.

15.- Diversitat de públics al museu. Foto Jordi Mota.

muntatge5-ambnums

16.- Fent el museu accessible a diversitat de públics. El director atenent un grup de visitants.

17.- Inauguració de l’exposició Imatges Secretes. Picasso i l’estampa eròtica japonesa. Palau Finestres. Foto: Ronald Stallard.

18.- En plena classe del Màster que té lloc al museu, mòdul “Repensar Picasso”, dins el màster L’art d’avui, organitzat conjuntament amb la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona) i seguit per estudiants procedents de diversos països d’Europa i de Llatinoamèrica.

19.- Obres per la construcció del nou edifici a la plaça Sabartés, que acollirà el Centre de Coneixement i Recerca. Foto: Josep M. Llobet.

muntatge7-nums

20.- La Nit dels Museus, portes obertes, música i activitat per gaudir de matinada.

21.- El blog del museu, que agrega les diverses xarxes socials on el museu té presència (Facebook, Flickr, Youtube, Twitter, Slideshare, Delicious) i que us convidem a compartir.

Podeu veure aquestes fotografies ampliades a l’àlbum “Resum visual del 2009 al Picasso” al nostre canal de Flickr.

I si voleu veure vídeos, aquí us n’oferim una selecció:

-Vídeo de la inauguració de l’exposició Objectes vius.

-Vídeo de l’exposició Van Dongen.

-Videogaleria de Mirades sobre la col·lecció.

Al següent post parlarem dels projectes que encarem pel 2010.

Conxa Rodà
Coordinació de projectes

Heu participat en alguna de les activitats del museu? Què us ha agradat més? Què hi trobeu a faltar? Us agrairem que deixeu aquí el vostre comentari.

1 Comment
  • Victòria
    gener 18, 2010

    un boníssim rsum visual, si k heu fet coses diferents! Al prncipi pensava quina pena q no es puguin ampliar les imatges però ja he vist q poseu un enllaç a Flickr. Maquíssim l’àlbum

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *