Ja tenim la Col·lecció online!!!!!

Després de més de 2 anys de feina intensa és un goig de poder oferir una primera versió online de la base de dades del catàleg del Museu Picasso amb més de dos milers d’obres. Fer accessible la col·lecció en línia era un dels grans objectius pel 2009.

Es fa difícil de transmetre el garbuix de sentiments barrejats: primer de tot una altíssima satisfacció (gairebé emoció!) de veure, per fi, uns resultats tangibles de tants esforços esmerçats per tot l’equip que hi ha col·laborat i obrir al públic un coneixement acurat sobre el nostre fons d’obres de Picasso. Esmentaré només algunes de les funcionalitats que presenta el sistema:

 • fitxa tècnica de 2.500 obres (títol, lloc i any, tècnica, mides, núm. Registre).
 • 1.400 imatges.
 • accés a obres relacionades amb aquella que estem veient, la qual cosa és una manera d’enriquir-ne la consulta.
 • la cerca avançada permet fer creuaments de tècniques, materials i anys.
 • el cercador de text lliure (senzill i ràpid, estil Google) i que permet així mateix, per exemple, veure agrupades obres d’una mateixa temàtica (retrats, pare, Barcelona, vell i un llarg etcètera).
 • els resultats de la cerca es poden veure en llista, o amb galeria d’imatges en diversos formats (2×3, 4×5, etc).
 • a mesura que es van consultant obres es poden anar reservant com afavorites” i veure-les agrupades o imprimir-les.

cataleg-petit

Qui hi ha intervingut?

Un equip multidisciplinar del museu ha estat treballant en la revisió i actualització del catàleg de la col·lecció, integrada per més de 4.000 obres, així com en la digitalització dels fons.

Per part del museu ha estat crucial la feina feta des del Departament de Registre, amb l’Anna Fàbregas al capdavant. Registre ha estat el nucli dur del projecte, tant en la revisió a fons de les obres, com en la introducció de les dades, com en la definició i validació de les diferents fases de bolcatge a Internet.

Aquesta ha estat una tasca realment d’equip, definida com a prioritària pel director, i en la qual hi han col·laborat també els departaments de Conservació Preventiva i Restauració, Conservació de la Col·lecció, Arxiu Fotogràfic, Biblioteca, a banda, òbviament, de la secció d’Internet. Tot això sense sortir del museu. Altres serveis que hi han contribuït han estat les Direccions de Patrimoni i de Comunicació de l’Institut de Cultura i els serveis informàtics municipals (IMI), així com proveïdors externs (programadors) i la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat, impulsora del projecte Museus en línia. Finalment, la Picasso Administration, propietària dels drets de reproducció de les obres de Picasso, amb seu a París, ha donat llum verda a la publicació de la col·lecció en línia.

Com us podeu imaginar amb aquesta diversitat d’agents i d’institucions implicades, l’orquestració del projecte ha estat complexa i no exempta d’alguns moments crítics per fer quadrar prioritats i, sobretot, per “domesticar” les dificultats tecnològiques que s’han hagut d’anar vencent, per aconseguir que fossin la lògica i la usabilitat el que primés per damunt d’imperatius del software!

Què ens ha quedat per fer?

Tot i la feina feta no hem arribat encara a l’eina perfecta que el museu necessita i que els usuaris mereixeu. Per tant, entre d’altres sentiments, a més de l’alegria, hi ha també un punt d’insatisfacció per no haver pogut assolir algunes fites:

– La traducció íntegra al castellà i a l’anglès (de moment estan traduïts els noms dels camps i els interactius de les obres destacades).

– L’ elaboració d’un text explicatiu de cada obra (ara el tenen la quarantena d’obres destacades).

– La possibilitat d’introduir l’etiquetatge social o social tagging que tants bons resultats està donant a aquells museus del món que l’han incorporat. En essència es tracta que els usuaris puguin aportar aquelles paraules clau per descriure un objecte de museu. Un altre dia al blog en parlarem més a fons.

Això, es clar, deriva en un 3r tipus de reacció que és el sentit de compromís per fer tot això possible aviat i un cert “agobio” per la feina que encara s’ha d’emprendre i que es ve a sumar a tants altres projectes i noves vies que el museu està obrint. Ara bé, no condeix el desànim perquè la feina més difícil i laboriosa ja està feta i avui tots podeu ser partícips del resultat.

Partícips… i crítics: si us plau feu-nos arribar la vostra opinió, els vostres comentaris, experiències bones o dolentes, expectatives acomplertes o no. Saber tot això ens ajudarà a anar completant i millorant el catàleg online. Ho podeu fer aquí mateix al blog o a qualsevol dels altres canals que tenim oberts a Facebook i a Twitter. Gràcies d’avançada.

Conxa Rodà
Coordinació de Projectes

Trobeu la navegació pel catàleg fàcil i usable? i el cercador?

Si a més de contestar sí o no ho expliqueu una mica us estarem doblement agraïts!

14 Comments
 • Oscar Loin
  desembre 26, 2009

  Extraordinario. Su trabajo on-line es muy agradable, invita a volver a entrar, aporta belleza y conocimiento, da paz al espíritu. Su blog es fantástico en su contenido y se agradecen muchísimo los links con que salpican los textos. Gracias !!!

 • paula llanos
  juny 21, 2010

  ¿El edificio del museo es patrimonio histórico?por favor responder a mi mail pllanosclavijo@gmail.com

 • Museu Picasso
  juny 25, 2010

  El conjunto de edificios que alberga el Museu Picasso figura, efectivamente, en el Catálogo del Patrimonio Arquitectónico, Histórico y Artístico de Barcelona.

  Para consultas directas, es preferible dirigirlas al correo electrónico museupicasso@bcn.cat, y usar la plataforma de comentarios en el blog para comentar cada artículo.
  Gracias por su interés.

 • Marta Oriola
  juliol 21, 2010

  Hola,
  Primer de tot moltes felicitats per la feina feta pel que fa al catàleg online! Fa temps vaig treballar amb el tema de MuseumPlus i sé el que costa poder arribar a oferir dades acurades de totes les obres…!

  Són molt útils totes les funcionalitats de cerques, així com la informació obtinguda, imatge, etc…

  El que no he sapigut com fer és exportar la informació obtinguda en fer una cerca per poder tenir un llistat en Word o similar dels resultats de la cerca… Suposo que de moment encara no es pot fer, oi?

  Merci,
  Marta

 • Redacció museu
  juliol 22, 2010

  Hola Marta,
  Moltes gràcies per les felicitacions! Actualment no és possible exportar la informació de forma automàtica. El que es pot fer per a cerques puntuals és copiar i enganxar la informació en un document de text per després guardar-ho o imprimir-ho.
  Gràcies per l’interès.

 • Rafa
  octubre 5, 2010

  Visited the museum today. There were supposed to be 3,800 works in the permanent collection but we went through every room and i am doubtful there were more than a few hundred. Please explain.

 • adminmuseu
  octubre 22, 2010

  Thanks for your visit! The collection of the museum has aproximately 3.800 works, but given the space limitations, only a rellevant selection are on view. We change the works exposed regularly, so we can offer our audiences an overview of our holdings, and also for preventive conservation purposes, specially for works on paper, that are very fragile and sensitive to light. (Sorry for the delay due to technical problems)

 • Debby
  abril 14, 2012

  I know the catalogue search is still in beta, but I am having difficulty getting back to the original place to enter search details. I just had to guess at what i was looking for because i don’t speak sufficient Catalan, and now I can’t find the list to guess again.

 • Museu Picasso
  abril 16, 2012

  Hy Debby, we apologize for the problems. This is the page where you can enter search details http://bit.ly/J0fJni
  Thanks for your interest.

 • Antonio
  març 31, 2013

  Siento discrepar, pero la experiencia “online” no ha sido positiva. La manía miedosa -seguramente pensando que en caso contrario, la gente no iría al museo- de poner los cuadros en tamaño minúsculo, y la visión con lupa, desde luego no deja ganas de revisitar la página. Echen un vistazo a la web del Prado y verán lo que es una gran experiencia visual. Pero allá cada cual…

 • Museu Picasso
  abril 3, 2013

  Sí Antonio, tienes razón, no obstante la plataforma se creó en 2009 (de cuando data este artículo) y desde entonces ha habido grandes cambios y avances en cuanto a diseño y usabilidad en este ámbito. Si nos planteáramos la creación de la plataforma en este momento seguramente tomaríamos otras decisiones. No obstante, estamos pendientes de futuras actualitzaciones de la plataforma que esperemos mejoren la experiencia. Muchas gracias por tu comentario.

 • Glenn Webb
  juny 30, 2013

  I visited the museum in May, and was delighted by the beauty of the place and the richness of the early works. At home I wanted to look at the entire catalog, so I looked the museum up on line. I looked at the sampling offered, but I really wanted to see each of the works in the entire catalog.

 • Museu Picasso
  juliol 1, 2013

  Thanks Glenn for your comments. Most works can be found at the online catalog, although some are still in digitizing process.

 • Deanna
  febrer 19, 2015

  This blog was… how do I say it? Relevant!!
  Finally I have found something which helped me. Thanks a lot!

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *