Què farem al Museu Picasso a la temporada 2009-2010

Dilluns passat, en una ubicació immillorable, a la nova Sala de Las Meninas, es va presentar la nova programació de la temporada 2009/2010 del museu.

foto-combo-presentaico1

Abans de presentar el programa i el calendari d’exposicions, el director, Pepe Serra, va remarcar dues idees bàsiques que orienten les línies d’actuació del museu. En primer lloc, la idea de complexitat i d’heterogeneïtat: “hem de tenir en compte que els públics han canviat i s’han diversificat molt i els museus han quedat molt estàtics”, apuntava Pepe Serra durant la roda de premsa. La societat ha canviat i els museus han d’evolucionar en conseqüència. És per això que defensa una reflexió crítica per tal que els programes dels museus siguin més complexos i més heterogenis, oferint coses diferents, sempre a partir d’un projecte, totes aportant valor.

En segon lloc, va plantejar la necessitat de revisar el concepte d’exposició. Les grans produccions, molt costoses i efímeres, no sempre tenen sentit. Existeixen diverses opcions per oferir una producció de qualitat i no sempre l’exposició és el que té més sentit, pot ser una publicació, un seminari, etc. El Museu Picasso no vol ser esclau d’un ritme determinat d’exposicions, sinó realitzar aquelles que aporten nou coneixement i que tinguin un valor afegit. El nou programa pretén repensar Picasso, proveir-lo d’un context, mirar-lo des del present, oferir noves narratives i vincular-se al concepte de creació. Per això, a més de grans mostres, el programa d’exposicions planteja de manera estable intervencions temporals de petit i mig format dins la pròpia col·lecció i col·laboracions amb artistes vius com a dos primers passos en aquesta direcció.

foto-pepe-rp1

De dreta a esquerra, el delegat de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, i el director del Museu Picasso, Pepe Serra, fent la presentació a la sala de Las Meninas. Foto: Europa Press

Programa d’exposicions

L’exposició Imatges secretes. Picasso i l’estampa eròtica japonesa donarà el tret de sortida el 5 de novembre a la nova temporada del museu. Es presentarà per primera vegada gran part de la col·lecció d’estampes japoneses de l’artista. Sens dubte, una aportació inèdita dins el coneixement picassià, on descobrirem un diàleg sorprenent i revelador amb l’obra gravada de Picasso.

foto-1-2-post

A l’esquerra, “Rafael i la Fornarina. XXIII: sols, abraçant-se a terra”, de Pablo Picasso. Mougins, 8 de setembre del 1968 [III] © Museu Picasso, Barcelona 2009. Foto: Gasull Fotografia. © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid, 2009. A la dreta, “Escena eròtica”, atribuït a Katsukawa Shuncho. c. 1789-1801. Col·lecció particular.

De maig a setembre, “Rusiñol-Picasso”, una exposició d’àmbit més local que aportarà nou coneixement sobre la relació i les connexions amb un dels personatges que més el van influir durant la seva joventut: Santiago Rusiñol. La mostra és organitzada conjuntament amb el Cau Ferrat de Sitges, que prestarà íntegrament la col·lecció per a aquesta exposició. Partint de les tesis desenvolupades pel comissari, Eduard Vallès, en la seva recent publicació “Picasso y Rusiñol. El cruce de la modernidad“, s’exploren els elements d’influència entre ambdós personatges.

foto-4-5-post

A l’esquerra, “El Parc del ‘Moulin de la Galette’/Pati de Montmartre”, de Santiago Rusiñol. París, 1891. Museu Cau Ferrat, Sitges. © Santiago Rusiñol, VEGAP, Barcelona, 2009. A la dreta, “Retrat de Santiago Rusiñol”, de Pablo Picasso. Barcelona, 1899-1900. © Museu Picasso, Barcelona 2009 AHCBAF. © Successió Pablo Picasso, VEGAP, Madrid 2009.

I a l’octubre arribarà a les nostres instal·lacions la gran exposició de la temporada que analitzarà la influència de Degas en l’obra de Pablo Picasso. Una ocasió extraordinària que demostrarà fins a quin punt l’artista francès va ser important per a Picasso. Barcelona tindrà el privilegi de ser l’única seu a Europa d’una mostra que es farà per primera vegada i que només tindrà lloc al Clark Art Institute de Massachussetts i al Museu Picasso. Arribaran a la ciutat obres en préstec impossibles d’aconseguir fins al dia d’avui, un luxe fruit d’un treball de recerca molt sòlid.

08-degas-picasso

“Classe de dansa”, d’Edgar Degas. c. 1880, Clark Art Institute.

Dins la xarxa Picasso i Catalunya, a l’octubre tindrem l’oportunitat de veure el primer reportatge fotogràfic que Picasso va realitzar a Horta de Sant Joan, exposició emmarcada dins el Centenari de la segona estada de l’artista a Horta.

I, seguint amb les noves línies de treball de vinculació a la creació, el museu acollirà de gener a maig un projecte d’artista, de la mà del Rodney Graham. Aquest artista canadenc presentarà “Possible Abstractions“, creada especialment per al museu amb motiu de la retrospectiva que es farà al Macba i que exposarà la sèrie de quadres “Picasso, my Master“.

Programes públics

Dins la funció educativa i social que el museu desenvolupa, destaquem la segona edició del Postgrau “Repensar Picasso”, que compta amb els millors especialistes internacionals i que pretén crear una nova generació dins l’àmbit de la recerca i de la investigació; la tasca del servei educatiu, en el seu segon any d’existència, que ha tingut una excel·lent acollida i que aquest curs amplia oferta educativa; i, finalment, les propostes d’activitats enfocades a un públic diversificat.

Abans de tancar la presentació d’aquesta nova temporada, Pepe Serra va destacar el desplegament del Museu Picasso a la web 2.0, amb la immersió en les xarxes socials, que ja ha començat a generar debat i difusió i que vosaltres, lectors del blog, potser ja coneixeu! I en el qual seguirem treballant-hi cara el futur.

Tot això és només una pinzellada del que ens espera aquest any! Per estar al dia podeu subscriure-us al blog o bé al butlletí mensual.

Redacció museu

Què en penses de la programació que us oferim al museu? Què hi trobeu a faltar?

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *