Compres amb art a la Botiga del Museu Picasso de Barcelona

Tots hem sentit a parlar en alguna ocasió sobre el marxandatge, no és així? Segons el diccionari, el marxandatge es refereix a la “relació comercial establerta entre un marxant i un artista per a la promoció, venda i difusió de les obres d’aquest”, però degut a la influència del mot anglès merchandising (referent a mercaderia), el terme ha adquirit un nou significat. Els companys de la botiga del museu ens n’ofereixen una bona mostra.

Més de 330 m2 dedicats a l’art, a Picasso i a la ciutat de Barcelona conformen aquest particular univers picassià.
La varietat d’objectes a comprar és àmplia: n’hi ha per a tots els gustos i per a totes les butxaques. La Marta, la Raquel i en Manel, responsables de la botiga del museu, ens n’obren les portes. Són uns veritables especialistes: visiten fires, indaguen per les botigues d’altres museus d’arreu del món i són, per damunt de tot, uns experts en l’art del marxandatge, l’autèntic.

Justament això és el que ens trobem a la botiga: una àmplia gamma d’objectes relacionats amb Picasso i la seva obra (llibres, guies, reproduccions en làmines o en bronze, mocadors o samarretes), amb l’art i amb d’altres artistes, o amb Barcelona i la relació de l’artista amb la ciutat, per a tots els públics…. I és que és important que l’artista arribi amb la seva obra a la gent a través d’altres mitjans com poden ser postals, reproduccions, o fins i tot una tassa. Objectes que engresquen els visitants a voler saber més i a conèixer millor. És una forma més de conviure amb l’artista en concret i amb l’art en general.

imagen-3

Botiga – Llibreria del Museu Picasso de Barcelona.

La botiga del museu es vol convertir en un lloc de referència per als experts i els admiradors de Picasso i de l’art en general. Es diposa d’una base de dades de 323.000 títols que inclouen 36.000 títols especialitzats en art i en Barcelona. “No volem ser una botiga de records; volem ser una botiga d’art, per a tothom i per a totes les butxaques”, ens diuen convençuts. Els preus dels productes oscil·len en un ampli espectre que té en compte les diferents possibilitats de cada butxaca i els diversos tipus de visitants. Per als més exigents, i acabalats, hi trobem un llibre únic: La Celestina amb il·lustracions de Picasso; porcellanes de Llemotges, o mocadors de seda fets a Itàlia. Per als estudiosos i interessats en l’art, els acurats catàlegs de les exposicions. Per als més joves, jocs i llibres d’iniciació a l’art o a l’obra de Picasso. I per al públic en general, una postal per a enviar als amics. Perquè us en feu una idea, hi trobareu “només” fins a 5.000 referències en postals!

Un aspecte interessant a retenir pels gestors de museus és el fet que les actuacions i els canvis d’ubicació de les obres al museu repercuteixen directament en el rendiment de la botiga:
“Per exemple, durant l’absència del quadre de Las Meninas (per préstec a exposicions a París i a Londres) ha baixat la facturació en un 50 %; per contra, ha canviat d’ubicació –molt més visible ara– el quadre Dona amb mantellina i se n’han triplicat les vendes”. Una clara evidència que l’experiència viscuda durant la visita al museu, influeix en la compra posterior que rememorarà aquesta.

imagen-2

Qui no s’atreveix a pintar amb aquests retoladors?

Què és el més fort que us ha passat a la botiga? “Home”, responen, “sovint algun visitant despistat ens demana una reproducció del Guernica… EN COLOR!!!”

I vosaltres, què compreu quan aneu a una botiga d’un museu? Quina us ha agradat més?

2 Comments
 • Miquel
  setembre 1, 2009

  M’agraden molts objectes de les botigues dels museus, però per a mi el mes interessant son els cartells de les exposicions, pens que es un bon record, fins i tot tenc alguns a la paret de casa.

 • Dolors Cuenca
  octubre 10, 2018

  Dies enrera vam visitar l’exposició La cuina de Picasso…
  Després vam passar per la Botiga i vam comprovar que en la majoria d’articles l’etiqueta informativa del producte i preu estava en “anglès”; tot i no rebutjar-ho, no és acceptable que no sigui en català.
  En el mateix moment vam expressar la nostra queixa al personal de caixa. És incomprensible !!! en tot cas primer en català i després el que calgui.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *