5 idees del debat “El Museu del segle XXI” entre els directors de la Tate i del British Museum

Dimarts 8 de juliol, a Londres, Neil MacGregor, director del British Museum i Nicholas Serota, director de la Tate, varen debatre sobre el Museu del s.XXI a la London School of Economics davant d’una audiència de 500 persones. Mentre el podcast anunciat no està encara disponible, aquí van 5 idees substancioses que he escollit dels extractes publicats al Guardian i a Social media and Communication:

1. El futur dels museus és a internet: la relació entre institucions i les seves audiències es veurà transformada per internet. Els museus esdevindran més com organitzacions multimèdia.

2. El museu s’adreçarà a públics de tot el món i serà un lloc on la gent d’arreu del món mantindran una conversa. Aquelles institucions que assimilin aquesta idea i la projectin més lluny seran aquelles que exerciran autoritat en el futur.

3. El museu ha de ser en el futur com un editor i un emissor (broadcaster): hi haurà un nombre reduït de persones treballant a les sales, i n’hi haurà més treballant eficaçment com a editors i treballant amb material en línia.

4. El repte creixent serà ajustar la capacitat online i encoratjar els equips de conservadors a treballar a la xarxa tant com a les sales del museu.

5. En el passat, hi ha hagut una comunicació imperfecta entre visitants i conservadors. El repte és ara desenvolupar un nivell més gran de comunicació entre conservadors i visitants.

Són idees que, certament, anuncien un canvi!

Estic impacient per sentir la discussió sencera. De les cròniques no he sabut veure cap al·lusió al contacte directe amb l’obra i, per més que una és molt internauta i per tant encantada amb l’alt reconeixement que aquestes dues figures fan de la col·lecció i del treball online, el valor de la contemplació de les obres en viu mereix també el més alt reconeixement.

El Podcast aviat serà disponible [actualització: ja és disponible en video i en àudio] a LSEevents. Mentrestant podeu llegir l’article del Guardian i/o el blog de Social media and Communication. I us recomano molt l’anàlisi que en fa l’Albert Sierra al seu blog Museus 2.0.

Conxa Rodà
Coordinació de projectes

Com veieu el museu del futur? Com us agradaria que fossin els museus ara mateix?

4 Comments
 • Conxa Rodà
  juliol 10, 2009

  Afegit al meu post d’ahir:
  Ah, ho sabia! Ja s’ha generat polèmica a l’entorn de la importància dels objectes de la col·lecció. Jo al final de post m’hi referia, doncs avui ja ha sortit un article encès al Guardian “Museums are all about the physical artifacts”.
  Què en penseu? físic i virtual són 2 mons antagònics o són més aviat complementaris?

 • Ernest
  juliol 16, 2009

  Virtual i presencial són ja avui mons no paral·lels sinó complementaris; gairebé tots al llarg del dia anem entrebarrejant accions als dos, el virtual forma part de la quotidianitat. Els museus, amb l’extensió virtual poden enriquir i amplificar moltísism l’experiència i coneixemnt.
  Em va agrdar el q es va dir a Londres de + comunicacio entre experts i visitants, els visitanst tenim molt a dir q pot ser útil als experts i a la vegada tenim molt a aprendre d’ells.

 • Diana
  juliol 25, 2009

  Sí que va ser interessant aquets debat. El punt 2, de fet, és la síntesi del q és 2.0: un lloc de conversa. M’agrada q hagin fet aqwuesta connexió entre museu i lloc social: venint de directors de 2 grans institucions té una particular rellevància.

 • Anna
  juliol 25, 2009

  jo treballo en un petit museu comarcal i sembla mentida q costi tant encara convèncer conservadors i altres companys del museu de la importancia de ser a la xarxa amb una presència important, activa, en creixement continuu i no merament testimonial

 • Dr. Seema Bhatia
  octubre 8, 2009

  excellent works, canr wait to see them live.
  one day haoping and will have same name and fame.
  Seemasgallery.com
  e mail: seemasworld@hotmail.com

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *