L’explosió del color: Van Dongen a Barcelona

Els amants del fauvisme i de l’art en general podran veure al Museu Picasso de Barcelona la primera exposició retrospectiva de l’artista Kees Van Dongen (Rotterdam, 1877 – Mònaco, 1968) a Espanya, que vol posar en valor la figura d’aquest pintor sorprenentment desconegut al nostre país.

Aquesta retrospectiva, oberta de l’11 de juny al 27 de setembre de 2009, coproduïda pel Musée des Beaux-Arts de Montréal, el Nouveau Musée National de Mònaco i el Museu Picasso de Barcelona, i comissariada conjun per Jean-Michel Bouhours, ex director del Nouveau Musée National de Mònaco i actual conservador del Centre Pompidou de Paris, i el director del Museu Picasso, reunirà prop de 80 obres de Van Dongen i 4 de Picasso, testimoni de la relació entre ambdós artistes.

Un dels nexes d’unió entre Van Dongen i Picasso fou una dona: Fernande Olivier, companya de Picasso, que va fer de model a tots dos artistes.


Fernande Olivier, un dels primers amors de Picasso, era, a l’hora, la model de van Dongen. Sabem, per un manuscrit autobiogràfic de Fernande, que la parella i el matrimoni van Dongen anaven junts al Circ Medrano de Paris. La relació era estreta: vivien al mateix lloc, al mític Bateau-Lavoir, i la filla dels van Dongen anomenava a Picasso “Tablo”, enlloc de Pablo, anècdota que podreu veure recollida en el manuscrit que s’exposa a la Retrospectiva.

També podreu veure dos retrats que varen fer dels seus pares. Els pares dels dos artistes tenen en comú que, a finals del s. XIX, varen saber veure més enllà de les convencions de l’època i recolzar la carrera artística dels seus fills Cornelis Théodorus Marie (es feia dir Kees…) i Pablo.

“Aquest projecte el recordaré tota la vida, és molt especial per a mi“, ens diu la Isabel Cendoya, coordinadora de l’exposició -és la seva primera exposició com a coordinadora única-. “Fa un any i mig que hi treballo, ho tenim tot llest, totes les obres han arribat bé al museu, i ara, la única cosa que ens fa patir és que l’exposició agradi al públic”.

Examinant les obres

Pujant l'obra

L’anterior exposició que va fer van Dongen a Barcelona va ser a les “Galeries Dalmau” el 1915. Pots esperar 100 anys més? T’ho perdràs?

Vols veure més fotos inèdites del trasllat i desembalatge de les obres? Entra a l’àlbum de Flickr.

6 Comments
 • sergio cortés
  juny 10, 2009

  Esta noche voy a poder ir a la inauguración!! ya os contaré qué tal, pero tiene muy muy buena pinta!!
  un poco de color en nuestras vidas nunca viene mal.. 🙂

 • Redacció museu
  juny 10, 2009

  Esperemos que te guste Sergio! Ya nos contarás!

 • Redacció museu
  juny 11, 2009

  Un ambient certament irrepetible Laura. Estem contents que l’exposició t’hagi despertat aquestes sensacions. Pots visitar el nostre espai al Flickr, allà hi podràs veure com s’ha preparat l’exposició:
  http://www.flickr.com/photos/museupicassobarcelona/sets/

 • Pilar Vidal
  agost 18, 2009

  El domingo por la tarde vi la exposición de Kees Van Dongen, resultó una sorpresa muy agradable, pues no sabía nada de este pintor y me sorprendieron muy gratamente todos sus cuadros

 • juan marcelo
  setembre 10, 2015

  Me dirijo a ustedes con el fin de comunicarles que poseo una obra de kess van dongen,me gustaria saber si se puede valuar para venderla.Desde ya muchas gracias.

 • Museu Picasso
  setembre 10, 2015

  Estimado Juan, el museo no certifica obra de ningún artista. Te sugerimos que te dirigas a la autoridad competente para las obras de Kees Van Dongen. Gracias por tu interés.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *