Estem d’enhorabona: ja tenim un Picasso més al museu!

Des del passat 26 de maig el Museu compta amb l’únic esbós conegut que hi ha de l’obra Las Meninas, que revela com va afrontar la sèrie Pablo Picasso. Aquest dibuix el va realitzar just el dia abans d’emprendre la gran obra de conjunt.

Gràcies a la generositat de Catherine Hutin, filla de Jacqueline Picasso, el museu té des d’avui l’únic esbós que es coneix de Las Meninas. Catherine, com havia fet la seva mare, continua així mantenint l’estret lligam que va establir Pablo Picasso amb la ciutat de Barcelona.

Sabem que Picasso es va tancar a La Californie , l’estudi que tenia a Canes, del 16 d’agost al 30 de desembre de 1957 per treballar en la sèrie Las Meninas, una de les anàlisis més exhaustives que s’han fet mai sobre l’obra de Velázquez. Ben aviat podrem contemplar de nou al museu el quadre (cedit en préstec a la National Gallery de Londres), datat del 17 d’agost de 1957, juntament amb l’esbós, i comprovar un cop més la genialitat de l’artista.Artista: Pablo Picasso Llapis de color sobre paper

L’esbós, fet a llapis, de línies molt simples, gairebé caricaturesques, és un estudi perfecte: les diagonals que marquen les perspectives dels personatges i dels objectes, la definició de la llum i de les ombres, el perfil dels personatges… La composició general és pràcticament la que es pot veure en el quadre.

“La importància de l’esbós trobat és que ens replanteja la visió que fins ara teníem del treball de Picasso“, en paraules del director del museu, Pepe Serra. “havíem trobat esbossos d’altres obres, però cap de Las Meninas. Ni tan sols sabíem si n’havia fet cap.” Aquest replantejament sobre la manera de treballar de l’artista “ens ajuda a conèixer els processos de treball de Picasso, i ens permetrà afrontar i veure la seva obra de manera diferent”, ens va dir un director content i agraït.

No n’hi havia per menys; a la presentació hi eren tots els que hi havien de ser, per Picasso, per l’art i per Barcelona. Qui, sinó Picasso, pot convocar, entre d’altres personalitats, l’alcalde Hereu, l’ex-alcalde Narcís Serra i el també ex-alcalde i ex-president de la Generalitat de Catalunya Pasqual Maragall, els dos darrers, bons amics de Jacqueline Picasso i la seva filla, Catherine, que van donar la benvinguda a la nova adquisició del museu?


Una emocionada Catherine Hutin s’abraça a Jordi Hereu, alcalde de Barcelona, davant l’esbós, que ja està penjat a la sala de Las Meninas del Museu Picasso.
Una emocionada Catherine Hutin s’abraça a Jordi Hereu, alcalde de Barcelona, davant l’esbós, que ja està penjat a la sala de Las Meninas del Museu Picasso.

Gràcies Picasso, gràcies Catherine!

Enllaç relacionat
Exposició Oblidant Velázquez.Las Meninas, Museu Picasso de Barcelona

No Comments Yet.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *