La Nit del Picasso

El passat dissabte 16 de maig va tenir lloc La Nit dels Museus, una iniciativa promoguda pel Consell d’Europa, que des de fa 5 anys permet l’experiència, inusual i única, de descobrir i visitar de 19h a 1h de la matinada més de 2.000 museus d’Europa.

A Barcelona varen participar- hi els 27 museus de la ciutat, amb audiovisuals, cinema, concerts, performances, visites guiades, recitals… dissabte per la nit i gratuït!!!
img_0961

Qui va a un museu per la nit? Qui fa un Saturday night fever cultural? Vet aquí la nostra crònica de La Nit del Picasso.

Les portes del Museu Picasso de Barcelona varen obrir puntualment a les 7 de la tarda, i una hora més tard ja hi havia força cua: la majoria catalans i barcelonins, però també turistes –sentíem parlar tants idiomes que per un moment el carrer Montcada ens va semblar la ONU!-. Els primers estrangers que varem trobar foren un matrimoni suís, que vorejaven la vuitantena, molt elegants i vestits per l’ocasió… En un perfecte castellà ens varen dir: “Som fans de Picasso i tot i la gentada no ens ho volíem perdre! Nosaltres ja hem sopat i venim ara que hi ha poqueta gent; ens encanta la vida nocturna del mediterrani, que les famílies senceres vagin a un museu, de nit, és màgic, meravellós… al nostre país fa massa fred per fer una cosa així…”.
img_0979img_1012

A quarts de 9 el carrer Montcada ja era ple a vessar, i les cues del museu Picasso, del museu Barbier-Mueller i el Disseny Hub Barcelona, tots tres a pocs metres de distància, pràcticament es confonien

img_0992-concierto

Al primer concert el pati estava ja tot ple, amb un públic variat: matrimonis de mitjana edat, famílies amb canalla i gent jove: hi ha res més cool que prendre una birra al pati del Picasso mentre toquen jazz en directe?

A les 9 del vespre les sales estaven plenes. A la sala on hi ha la col·lecció de ceràmica varem parlar amb una mare de Barcelona, acompanyada de tres nenes, que es miraven les obres exposades amb una certa sorpresa. “Què ho fa que hagueu vingut aquest vespre al museu?”, els hi preguntem. “Estic amb la meva filla de 8 anys i dues amiguetes, i he pensat que seria una cosa diferent per elles”. “Mira mama –diu la nena- Picasso jugava a fer pastetes de fang, com jo”…
img_0960-sala-2
A la sala de Les Menines ens trobem amb una parella… italians, d’uns 30 anys, que ens diuen: “És emocionant que la nostra primera vista a Barcelona coincideixi amb aquest nit màgica; tot el que sigui acostar la cultura a la gent està bé”, ens diuen amb contundència… i després, en un to més baix, ens demanen un lloc ben bonic i romàntic per anar a prendre una copa…

A quarts de 10 ja estava tallada la cua, amb una previsió de més d’una hora d’espera per entrar. El passi del concert de jazz de les deu tenia l’aforament ple, però el públic havia canviat lleugerament: més jovent, més pírcings, i menys criatures. “És una festa per tots”, ens diuen un grup de joves de Barcelona, mentre continuen discutint si quedar-se fent cua o marxar a un altre lloc: “anem al MACBA i després a prendre algo pel Raval”…
img_0969
A les dotze de la nit conversem amb el director del museu, Pepe Serra. Està content per la massiva assistència, no només al Picasso, sinó a tots els museus de Barcelona. Les xifres són molt altes: 3.500 visitants al Picasso en una nit! “S’ha de gestionar un museu a favor del ciutadà –ens diu convençut-. Iniciatives com aquesta estan molt bé, però cal recordar a la ciutadania que també tots els diumenges a la tarda els museus municipals són gratuïts, que és encara més positiu, ja que ens permeten acostar-nos a més gent. Els museus han de ser un lloc de participació, no només de consum”.

Amb aquestes paraules tanquem la crònica, no sense abans agrair l’esforç de tot el personal, tècnics, personal de sala, informadors… de la Marta, d’activitats, d’en Manel i l’Anna, de premsa, de la Deirdre, de gestió de públic, que juntament amb 12 companys i 31 auxiliars i 4 guàrdies de seguretat, sempre amb un somriure als llavis, atenien els visitants.

Vas anar a la Nit dels Museus? Vas anar al Picasso? Com vas viure aquesta nit?

Envia’ns el teu comentari al blog o les teves fotos al Facebook o a Flickr

1 Comment
  • Chianna
    octubre 5, 2011

    In the colmpiacted world we live in, it’s good to find simple solutions.

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà.


Captcha: *