Blog del Museu Picasso de Barcelona

Buffalo Bill Romance de Carlos Pérez al Club de Lectura

Per a la sessió passada del Club de Lectura, vam comptar amb la presència d’Àlex Matas per a retre un petit homenatge a Carlos Pérez (1947-2013), qui, en el seu pas pel Museu Reina Sofia i per l’IVAM, entre d’altres, es va consolidar com una de les figures clau en la definició del mapa museístic de l’art contemporani a casa nostra.

Buffalo Bill romance

El 2013, Pérez va publicar Buffalo Bill Romance, un llibre preciós i preciosista, editat amb cura, on es perfila un recorregut insòlit a través de les avantguardes de la primera meitat de segle, les exposicions universals, les fires d’excentricitats, Robert i Sonia Delaunay, la construcció de la Torre Eiffel i l’obra de Vicente Huidobro. El llibre, que parteix de la figura de Buffalo Bill, és una delícia d’intuïcions i de connexions inesperades entre dimensions de la història cultural moderna que tendeixen a estudiar-se de manera estanca.

Matas de seguida observa les connexions entre les exposicions universals i l’alta cultura; entre les Correspondances de Baudelaire i les seves crítiques de l’Exposició de París; entre la descoberta de Gauguin d’una cabana haitiana i la seva decisió de perseguir aquesta mena de puresa vital i artísticament. Espai de dissolució de fronteres (entre alta cultura i cultura de masses, entre disciplines artístiques, entre formats expositius), les Exposicions Universals funcionaven també com a eines d’afirmació nacional i com a objectes de reflexió. Al voltant, com a presència continuada, sorgien les fires de monstres i entre elles, el tour pantagruèlic de Buffalo Bill, que després d’exterminar desenes de milers de búfals, es dedicà a representar-se a sí mateix en un espectacle que fregava sensibilitats postmodernes.

Buffalo Bill romance interior

Sense que li faci falta cap menció explícita, Picasso es fa present en tot el llibre: en la proliferació dels circs que circumden les Exposicions Universals, en l’atenció cap als saltimbanquis i els arlequins, en la cubistització que Apollinaire fa de la Torre Eiffel. Al final, la sessió acaba amb una certa sensació de privilegi: el d’haver llegit una obra improbable sobre un dels fils invisibles que recorren el segle.

A la sessió d’aquest dijous parlarem de Pablo. 1-Max Jacob de Julie Birmant i Clément Oubrerie amb Jaume Capdevila, KAP, il·lustrador i caricaturista.

Borja Bagunyà

Enllaços relacionats
Club de Lectura del Museu Picasso
Articles de les sessions del Club de Lectura

No hi ha comentaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Captcha: *