Blog del Museu Picasso de Barcelona

Una nit inoblidable: la música de Satie omple els espais del museu

Fa pocs dies hem presentat una activitat ben peculiar i única al Museu Picasso: en ocasió de l’exposició “Picasso vs. Rusiñol”, que explora, entre altres aspectes, com ambdós artistes van ser amics del compositor francès Erik Satie (1866-1925), es va presentar al museu la interpretació del repertori íntegre de les seves composicions per a piano.

Ja només amb aquesta premissa es pot deduir que no va ser un concert habitual: un cop recopilades totes les seves composicions, incloses algunes de ben difícils de trobar, la presentació va durar unes sis hores aproximadament!

La nit de Satie Erik Satie

Fullet del concert | Erik Satie tocant l’harmònium. Santiago Rusiñol, París, 1891 – Llapis sobre paper – 29,1×19,7cm

A més, en consonància amb la visió musical de Satie, es va voler recuperar el seu concepte de música d’ameublement (és a dir, música pensada per acompanyar els espais, no tant per a ser escoltada), per la qual cosa el concert no se celebrava en un auditori, sinó al bell mig de l’exposició, i es podia seguir tot visitant-la. A més d’un piano a les sales, hi havia un segon piano a la planta baixa, on durant les sis hores del concert es va interpretar una selecció de peces que van permetre un veritable ameublement musical dels patis i la sala de la columna. El museu va omplir-se de sons satinians, i durant aquell vespre, l’experiència de passejar pel museu va ser tota una altra cosa, amb l’espai que semblava cobrar vida.

La sala Tocant el piano

Visitants escoltant la música | Detall tocant el piano

Passejant per l’exposició acompanyada de les melodies hipnòtiques i envolvents, no vaig poder estar-me de retre el meu petit homenatge al compositor davant les obres de Rusiñol on apareix retratat: un moment molt personal de celebració de l’obra d’uns i els altres, i també d’agraïment, en certa manera, pel gaudi que a través dels anys i de les diferents èpoques, encara ens proporcionen.

Intèrpret Intèrpret

Intèrpret Intèrpret

Alguns dels intèrprets de les peces de Satie

Tot i que el veritable agraïment és per als magnífics col·laboradors que el museu ha trobat en el Conservatori del Liceu, com Benet Casablancas, interlocutor, inspirador i instigador de propostes arriscades i musicalment impecables; Tensy Krismant, que no només va liderar la tasca ingent de recerca de partitures i composicions, sinó que també coordinà tota la tasca musical amb els múltiples intèrprets i a més ens va oferir unes magnífiques interpretacions de diverses peces ell mateix: i per suposat, als intèrprets Alba Ventura, Albert Attenelle, Raimon Garriga, Albert Gallart, Anna Villaescusa, Lucie Croce, Verónica Martínez i Benjamí Santacana, els quals, amb la seva dedicació i sensibilitat, van portar l’obra d’aquest compositor trencador al museu. A tots ells, així com als altres col·laboradors del Conservatori, un molt gran “GRÀCIES!” i les nostres felicitacions per haver fet possible un esdeveniment musical inoblidable.

Intèrpret

Tensy Krismant

Anna Guarro
Programes Públics

No hi ha comentaris.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *


Captcha: *